Nyelv, határozott számnevek nélkül

2008.07.15. 14:00
Amerikai kutatók megdöbbentő felfedezést tettek, amikor egy, csupán néhány száz amazóniai indián által használt nyelvet vizsgáltak: a nyelvben nincsenek szavak a határozott számnevekre – írja a Science Daily.

Amerikai kutatók Edward Gibson, a kognitív tudományok MIT-s professzorának vezetésével vizsgáltak egy nyelvet, amit csak 300, Brazília északnyugati részén élő indián beszél, akik az amazóniai piraha törzshöz tartoznak. A nyelv már korábban is felkeltette a tudósok érdeklődését, egy 2004-ben publikált tanulmány szerint az indiánok csak az "egy", "kettő" és "sok" szavakkal fejeznek ki mennyiségeket.

Gibsonék most megpróbálták rekonstruálni a tanulmány eredményeit, és 1-10 darab tárgyat adtak a piraha tesztalanyoknak. Az indiánok ugyanazt a szót használták 1-4 tárgyra és egy másikat, ha ötnél több tárgy volt előttük. Így kiderült, hogy amit korábban "egy" és "kettő" jelentésű szavaknak hittek, az valójában "néhány", illetve "több", és az indiánoknak egyáltalán nincs szavuk a határozott számnevekre.

A kutatás eredményét a Cognition című szaklapban publikálták a tudósok. Gibson a cikkben kifejti, hogy a számolás nem alapvető kognitív képesség, hiszen a pirahák nem tanulták meg - egyszerűen azért, mert a kultúrájukban nincs szükség határozott számnevekre.

A most megjelent tanulmány egy nagyobb projekt része, amelyben a kutatók a pirahák kultúrája, nyelve és az indiánok kognitív képességeik közti összefüggéseket elemzik. A projekt egy másik felfedezése volt, hogy a pirahák emlékezetből nem tudtak jól elvégezni összehasonlító feladatokat (például két tárgycsoportot egymáshoz viszonyítani), pontatlan becsléseket adtak csak. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a nyelv olyan kognitív technológia, ami segít a memóriát igénylő feladatokban.  • Bérelnék
  • Bankszámla