Gerzson
-3 °C
3 °C

Rákkeltővé teszi a nyálat a dohányzás

2004.06.03. 13:11
A cigarettafüst megváltoztatja a nyál összetételét, és olyan mérgező anyagot hoz létre a szájban, ami növeli a szájrák kialakulásának esélyeit - derül ki egy izraeli kutatásból.
Nyálunk olyan enzimeket, többek közt a ráktól védő antioxidánsokat tartalmaz, melyek semlegesítik a szájba kerülő káros anyagokat, és megóvnak minket különféle betegségektől. Egy közelmúltban publikált kutatás eredményei szerint a cigarettafüst elpusztítja ezeket a védőanyagokat, és nyállal keveredve olyan mérgező vegyületet hoz létre, ami rákossá teheti a szájban lévő sejteket.

A Technion Izraeli Technológiai Intézet munkatársai rákos sejteken vizsgálták a cigarettafüst és a cigarettafüsttel kevert nyál hatását. Azért rákos sejteket használtak, hogy rövid idő alatt megállapíthassák, melyik anyag növeli gyorsabban a szájban lévő daganatot. Az derült ki, hogy jobban károsulnak a szájban lévő sejtek a nyál és a dohányfüst kombinációjától, mint a dohányfüsttől, és hogy minél tovább vannak a szájban lévő sejtek a káros anyag hatásának kitéve, annál több sejt károsul.

A test önmaga ellen fordul

Dr. Rafi Nagler az intézet egyik vezető kutatója állítja: a cigarettafüst nem csak önmagában veszélyes, mivel önmaga ellen fordítja a testet. A dohányzásnak kitett nyál ugyanis nemcsak elveszti előnyös tulajdonságait, hanem árulóvá válik, és elősegíti a szájban lévő sejtek pusztulását és a fogak szuvasodását. A tudós reméli, hogy kutatásuk eredményei a szájrák gyógyításának új és jobb módjait teszik majd lehetővé.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás a száj-, a nyakrák és a több más rákfajta kialakulásának vezető oka. A világon évente 400 ezer új beteget regisztrálnak, többségüket a fejlődő országokban. Az szájrák ötéves túlélési esélye alacsonyabb, mint ötven százalék.