Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Orrkutató orvosok kaptak Nobel-díjat

2004.10.04. 15:26
Richard Axel és Linda B. Buck amerikai orvosok kapták közösen az idei orvosi Nobel-díjat az emberi szaglószervekkel és a szaglórendszer szervezetével kapcsolatos kutatásaikért. A Karolinska Intézet keretén belül működő Nobel-bizottság által odaítélt díj 1,1 millió eurós pénzjutalommal jár.
Richard Axel és Linda B. Buck mintegy ezer gént vizsgált meg kutatásai során és "felfedeztek egy olyan széles szagreceptor-géncsaládot, amely segít megérteni, miként lehet tudatosan megkülönböztetni a különböző illatokat, illetve segít abban, hogy máskor is felidézhessük ezt a szagmemóriát" - áll az indoklásban, amely kiemeli: a szaglás hosszú időn át a legrejtélyesebb volt az emberi érzékszervek közül, mert az ember nem ismerte a szagok felismerésének, valamint több mint tízezer féle szag az emlékezetben történő tárolásának alapelveit. Ezért az idei orvosi Nobel-díjasok kutatásai úttörő jelentőségűek.

Díjazzák a csapatmunkát

Az 58 éves Richard Axel a New York-i Columbia egyetem professzora, míg az 57 éves Linda B.Buck a seattle-i Fred Hutchinson rákkutató központ kutatója. A Nobel-bizottság 2003-ban is két kutatónak adott együttesen orvosi díjat: az amerikai Paul C. Lauterbur és a brit Sir Peter Mansfield a mágneses rezonanciás képalkotás diagnosztikai alkalmazásáról végzett munkájukért kapták meg a legnagyobb tudományos elismerést.

Az orvosi kutatások csapatmunka-jellegét jelzi az is, hogy az elmúlt tíz évben mindössze kétszer fordult elő, hogy egyetlen tudósnak adtak orvosi Nobel-díjat: 1997-ben a amerikai Stanley B.Prusinert, 1999-ben pedig a német származású amerikai Günter Blobelt tüntették ki. Prusinert a szivacsos agyvelőgyulladást okozó prionok kutatásáért kapta a díjat, Blobel pedig felfedezte, hogy a fehérjéknek olyan belső jelzéseik vannak, amelyek irányítják szállításukat és elhelyezkedésüket a sejteken belül.