Oszkár
20 °C
29 °C

Ráktól véd a paradicsom

2002.06.21. 10:37
Amerikai kutatók olyan génmódosított paradicsomot állítottak elő, mely nagy mennyiségben tartalmaz egy ráktól védő vegyületet. A kutatók eredetileg a növények érésidejét akarták meghosszabbítani, és a vizsgálatok során vették észre, hogy a termésekben magas a likopin nevű anyag koncentrációja, mely segíthet a rák megelőzésében. Egy másik kutatócsoport olyan anyagot vont ki a paradicsomból, amely elriasztja a szúnyogokat. A jelenleg engedélyeztetés előtt álló anyag természetes alternatívát jelenthet a manapság szúnyogűzésre használt, mérgező DEET kiváltására.
Egy "véletlen baleset" folytán olyan paradicsomot állítottak elő az amerikai Purdue egyetem genetikus kutatói, mely magas koncentrációban tartalmazza a ráktól védő likopin nevű anyagot. Az eredeti cél az volt, hogy jó minőségű és tartósabb fajtát tenyésszenek ki. A génmódosított növény azonban váratlanul háromszor többet tartalmazott a gyümölcsök és zöldségek piros színét okozó fontos karotinoidból. Az antioxidáns likopin egészségmegőrző hatásúnak számít, mert leköti más anyagok szabad gyökeit, és sejtvédő hatással bír.

Napi egy paradicsom megelőzi a bajt

A génmódosított paradicsomok (Fotó: Peggy Greb, USDA)
A likopin a 90-es évek közepe óta a táplálkozáskutatás középpontjában áll. A Harvard egyetem kutatói egy 48 ezer férfi bevonásával hat éve futó vizsgálatban ki tudták mutatni, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább tíz alkalommal ettek olyan ételt, amely paradicsomot vagy paradicsomszószt tartalmazott, 45 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki prosztatarák.

Akik hetente 4-7 alkalommal ettek paradicsomos ételt, azoknál a tumor kialakulásának esélye továbi 20 százalékkal alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoportnál. Ezen kívül azt is sikerült igazolni, hogy a likopin képes csökkenteni az úgynevezett "rossz" (LDL) koleszterin-szintet, és ennek következtében kisebb a szívbántalmak kialakulásának veszélye.

A tabletták nem segítenek

A likopin jó hatása régóta ismert, a szintetikus, tablettában bevett likopin hatása azonban jóval kisebb, mint a növényekben található anyagé. A paradicsomszósz jobb likopinforrás, mint a nyers paradicsom. "Vélhetően azért, mert a főzés során a sejtfalak felszakadnak, és több likopin szabadul fel. A másik lehetőség, hogy a főzéshez használt olajjal együtt könnyebben felveszi a szervezet az antioxidánst" - mondta Randy Woodson, az egyetem mezőgazdasági kutatóprogramjának igazgatója.

A génmódosított paradicsomban természetes úton alakult ki a magas likopinkoncentráció. Az eset azért is szenzáció, mert ez az egyik első eset, hogy biotechnológiai úton sikerül növelni egy élelmiszer tápanyagtartalmát. Korábban már létrehoztak megnövelt béta-karotin- és flavonoltartalmú termést adó paradicsomnövényeket is.

Szúnyog ellen is hatékony

A paradicsom nemcsak a rák megelőzésében segít, hanem a szúnyogok elleni védekezésben is. Mostanáig a szúnyogriasztó szerek nagy része az amerikai hadsereg számára 1946-ban kifejlesztett DEET (dietiltoluamid) vegyületet alkalmazta a kellemetlen és akár maláriát is terjesztő rovarok ellen.

A DEET használata azonban kellemetlen mellékhatásokhoz, például a szem irritációjához vezethet. Ritka esetben, szakszerűtlen alkalmazás mellett a kezelt személyeken akár átmeneti beszédképtelenséget és zavart tudatállapotot is megfigyeltek. Ezért a gyermekek esetében problémás a DEET-tartalmú szerek alkalmazása.

Hatékonyabb és biztonságosabb

Az IBI-246 névre hallgató paradicsom-hatóanyag a North Carolina Egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint hatékonyabban űzi el a tolakodó rovarokat, mint a DEET, és egyúttal biztonságosabb is. A hatóanyagot egyébként a növények maguk is a rovarok riasztására alkalmazzák.

Az emberek bevonásával végzett kísérletek során a IBI-246 nem csak a vérszívásra érkező szúnyogok étvágyát vette el. Csótányok, bolhák, atkák és hangyák ellen is láthatatlan védőpajzsként működött. A paradicsom hatóanyagának engedélyeztetését az amerikai környezetvédelmi hivatal idén ősszel zárhatja le.