Valér
2 °C
8 °C

Sztereóban szagolnak a patkányok

2006.02.04. 20:35
A patkányok szaglása úgy működik, mint a sztereó hallás, állapították meg indiai kutatók. A jobb és a bal orrlyukon felvett szagokat a rágcsálók agya villámgyorsan és térben értelmezi.

A patkányok szaglása sztereóban működik, állapították meg indiai kutatók. A rágcsálók a szagingereket külön-külön veszik fel a jobb és a bal orrlyukon keresztül. Az információkat az agy 50 ezred másodperc alatt feldolgozza, majd a patkány azonnal indul a legígéretesebb irányba.

A Science tudományos szaklapban a bangalorei mezőgazdasági egyetemen dolgozó Upinder Bhalla és munkatársai arról számoltak be, hogy a patkányok agyában az idegsejtek 90 százaléka eltérő módon reagált a jobb és a bal orrlyukon érkező szagingerekre.

Elegendő a 3 milliméter

A kutatók a szaglási képességet az emlősök sztereó hallásával hasonlítják össze. A patkányok orrlyukai egymástól három milliméterre találhatók. Vagyis első pillantásra túl közel esnek ahhoz, hogy külön szagingert dolgozhassanak fel, írta az APA hírügynökség.

A kísérletek során Bhalla és munkatársai meglepődve állapították meg, hogy a patkányok egyetlen rövid szippantással átfogó képet kapnak az őket körülvevő világ szagképéről. Felismerik nem csak a szagokat, de azok forrását is.

Az emberek ugyan képesek meghatározni az irányt, amerről a szagok őket elérik, de legalább háromszor annyi időre van szükségük a pontos diagnózishoz, írják tanulmányukban az indiai kutatók.