Ágnes
2 °C
11 °C

Ian Pearson Magyarországon

2004.10.09. 14:30
A British Telecom futurológusa kedden a tihanyi Internet Hungaryn mondja meg, milyen lesz a jövő.
Jövő héten Magyarországra látogat a világszerte ismert Ian Pearson, a British Telecom (BT) házi futurológusa. A BT kutató-fejlesztő leányvállalata, a BT Exact Technologies-nél dolgozó Pearson a tihanyi Internet Hungary konferencián tart előadást a a következő öt-tíz-tizenöt évben többek között az információs társadalomban várható változásokról.

Tudatos számítástechnika

Ian Pearson
Ian Pearson alkalmazott matematikából és elméleti fizikából diplomázott 1981-ben, Belfastban. Négy évig Shorts Missile Systemsnél dolgozott több területen, rakétákat tervezett és harctéri szimulációkat végzett. A BT Laboratorieshez 1985-ben került, a számítógépes hálózatok és protokollok teljesítményét elemezte, optikai hálózatokkal foglalkozott, majd a szélessávú hálózatok evolúcióját tervezte meg. Azóta dolgozott már az informatika legtöbb területén, a chipek tervezésétől kezdve a mobiltelefóniáig. Jelenleg a BT-nél jövőkutatással, azon belül pedig az új fejlesztések technológián belüli előrehaladásának nyomon követésével foglalkozik.

Munkája során elemzi a technológiai és társadalmi hatásokat az iparág egészében, a kormányzatban és a társadalomban, ezért ideje legnagyobb részét a jövőbeni lehetőségekkel és veszélyekkel kapcsolatos tanácsadás tölti ki. Időnként továbbra is részt vesz az informatikai kutatásban, jelenlegi kutatási területei közé tartozik az ultrakönnyű számítástechnika (ultra-simple computing) és a tudatos számítástechnika (conscious computing). Pearson több mint kétszáz alkalommal szerepelt már a televízióban és a rádióban.

Mesterséges máj és orgazmatron

Pearson jóslatai a BT Exact Technologies weboldalán olvashatók. Két évvel ezelőtt kiadott listája nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki, ami nem csoda, hiszen olyan meghökkentő állítások szerepeltek rajta, mint hogy 2012-re megvalósul a háromdimenziós tévé, a mesterséges máj és tüdő 2015-ben, a Woody Allen által 1973-ban megálmodott fullextrás szexuális segédeszköz, az orgazmatron 2017-ben, az embernél felsőbbrendűbb robotok pedig 2030-ban válik valósággá.

Pearson nem csak a technológiával kapcsolatban gondolkozik évekkel előre, a weboldalon olvasható írásaiban foglalkozik az utazás, a kocsma, a telefonfülke a divat, az emberi evolúció és a harmadik világ jövőjével is.

Pearson talán legfontosabb állapítása, hogy technológiai robbanást jósol 2006-ra. Eddigre szerint az it-ipar egyrészt kilábal a recesszióból és új technológiai megoldások is megjelennek. A futurológus különben nem szokott lódítani, 1993-as predikcióinak 85 százaléka teljesült a megadott határidőn belül: rendszámfelismerés 1996-ban, televízió a karórában 1997-ben, egyméteres átmérőjű lapos képernyők 1998-ban.