Gerzson
-3 °C
2 °C

Papírelem

2001.07.27. 15:29
Hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül az a különleges elem, amely olyan vékony, hogy papírra nyomtatható. Az új áramforrást először zenélő képeslapokban és villogó egérpadokban használják fel, később azonban komolyabb hasznosítására is sor kerülhet.
Egy négyzetcentiméternyi papírelem 20 milliampert, 1,5 voltot szolgáltat óránként. Vastagsága fél milliméter. Tömeggyártása egyszerű és olcsó. Használata nemkülönben: ollóval kiválóan szabható, varrható.

Bankkártya visszaszámlálóval
Széleskörű felhasználási lehetőségek
Az elem három rétegből áll. Hagyományos cink és mangán-dioxid alapú anódból és katódból, amelyek között egy titokzatos ismeretlen kemikália szolgáltatja az energiát.

A papírelemet kifejlesztő izraeli vállalat, a Power Paper hét lakat alatt őrzi egyedülálló gyártmánya összetételének titkát. A titkos anyagról csak annyit árultak el, hogy nem korrodál és nem mérgező. "Ez a mi Coca-Cola formulánk" - mondja a Power Paper igazgatója, Zohar Sagi - "Ugyanúgy működik, mint bármilyen másik elem, de tetszőleges méretre, alakra vágható, hogy passzoljon a termékhez."

Hongkongtól Németországig

A papírelem először apró értelmetlen tárgyakban fog megjelenni. A Power Paper hongkongi leányvállalata már gyártja az új energiaforráson alapuló zenélő képeslapokat és villogó egérpadokat.

Ugyanakkor a kórháztechnikával foglalkozó német KSW Microtech jelenleg is beépíti a papírelemet különleges hőmérőchipjeibe, amelyek a csomagolt vér hőmérsékletéről drót nélkül küldenek jelentést a számítógépnek.

A New Scientist által megszólaltatott Saad Khan, a North Carolina egyetem kémikusa úgy tudta: jelenleg több helyen is folynak kísérletek polimerelemekkel, de ezek nagyjából mind mérgező anyagokat tartalmaznak.