Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Birkák húsában a prionok

2004.05.25. 10:50
Első alkalommal találtak prionokat emberi fogyasztásra szánt állatok izomszövetében, a kórokozók jóval a betegség tüneteinek megjelenése előtt felbukkantak az emberi fogyasztásra szánt állatok szervezetében.
Francia kutatóknak sikerült kimutatniuk juhok húsában a BSE-vel rokon surlókór (scrapie) kórokózóit. A felfedezés súlyát az adja, hogy a kórokozók jóval a betegség tüneteinek megjelenése előtt felbukkantak az állatok szervezetében.

Ez az első alkalom, hogy prionokat találtak olyan állatok izomszövetében, amelyeket emberi fogyasztásra szántak, írta a Nature Medicine szaklapban közölt beszámolójában a kutatásokat vezető Olivier Andreoletti, a toulouse-i állatorvosi főiskola kutatója.

Természetes úton is elkapták

A scrapie kórokozóit korábban más kutatók a fertőzés korai stádiumában, hörcsögök izomszövetéből tudták kimutatni. A juhok esetében a francia szakértők hónapokkal az első tünetek jelentkezése előtt ki tudták mutatni bizonyos priontípusok jelenlétét.

A prionokat hordozó állatok húsa azonban mintegy ötezerszer kevésbé fertőző, mint az agyszövetük. A kutatók korábban juhok egy csoportjába fecskendezték a kórokozót, más állatok pedig természetes úton fertőződtek meg a surlókórral. Később mindkét nyájban találtak olyan állatokat, amelyeknél a kórokozó az izomszövetbe is eljutott. A laboratóriumban megfertőzött állatok között viszont gyakrabban fordult elő ez a jelenség.

Hörcsögökben már kimutatták

A berlini Robert-Koch intézet (RKI) és a göttingeni egyetem kutatói szerint a prionok az agyból vagy a gerincvelőből az idegeken keresztül jutnak el az izomrostokig. A kutatók ezt hörcsögökkel végzett kísérletek során mutatták ki. Ez esetben is sikerült az izmokban kimutatni a prionok jelenlétét, mielőtt a betegség első tünetei jelentkeztek volna.

Svájci kutatók korábban Creutzfeldt-Jakob-betegségben (CJ) elhunyt páciensek izomszövetében és lépében mutatták ki a kórokozót. A kutatók egyetértenek abban, hogy a CJ szintén a prionbetegségek körébe tartozik. A betegség fiatal felnőtteket megtámadó új változatát a BSE-vel hozzák kapcsolatba.