Szilárda
0 °C
6 °C

Bekeményítenek a processzorok

2004.08.26. 12:08
A szilíciumból készült processzorok az általuk termelt hőtől is teljesen tönkremehetnek, ezért többnyire csak nagy és zajos hűtőkkel használhatóak. A szakértők már korábban rájöttek, hogy a szilícium-karbid (SiC) kristály sokkal hatékonyabban szállítja az elektromos áramot, mint a szilícium, és gond nélkül elviseli a nagy hőmérsékletet, viszont csak mostanra fejlesztették ki azt a gyártási technikát, amellyel megbízhatóan működő lapkák készíthetőek.
A számítógépek processzorait jelenleg vékony szilícium lapkákból készítik, amelyek gyártása viszonylag egyszerű: az olvadt szilíciumot lehűtik, felszeletelik, majd a megszilárdult kristályos anyag félvezető tulajdonságait különböző vegyi anyagokkal feljavítják. A gond csak az, hogy a működés közben igen könnyen felforrósodó szilícium processzorokat hűtőbordákkal, ventilátorokkal és egyéb eszközökkel kell lehűtenünk, máskülönben javíthatatlanul meghibásodnak az áramköreik, és ez jelentősen megnehezíti a számítógépek méretének jövőbeni csökkentését.

Szerencsére a szakértők már az 1950-es években felfedezték a szilícium-karbidot, amely szélsőségesen kemény és hőálló, de mostanáig nem találtak megfelelő gyártási módszert. Az 1970-es években már megpróbálkoztak a lapkagyártással, de az ostyákban olyan mikroszkopikus csövek keletkeztek, amelyek bizonytalanná tették volna a chipek működését.

Aprólékos munka

A szilícium-karbid kristálylapka új gyártási módszerét a japán Toyota és a Denso mérnökei fejlesztették ki. Kazumasa Takatori és munkatársai a szilícium-karbid kristályokat lépésenként építik fel, és minden egyes lépésnél óvatosan elforgatják a kristályt, így a megszilárduló összetevők a legkevésbé szennyezett részen kristályosodnak ki.

Ha a körülményes eljárás tömeggyártásban is alkalmazható, hamarosan sokkal fejlettebb elektronikai eszközök jelenhetnek meg a piacon, különös tekintettel azokra a speciális műszerekre, amelyek a forró gázturbinákban, radarokban és űrszondákon működnek.