Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A férfiak szexuális étvágya nagyobb

2008.04.29. 15:30
Egy hónapja zajlik Magyarország legnagyobb pszichológiai kutatása, a Psychogalaxy. A Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézete közös internetes kutatási programjának keretében eddig több mint tízezer felhasználó töltött ki pszichológiai teszteket.

A projekt sajtóközleménye szerint egészen pontosan 10079-en töltötték ki a Psychogalaxy tesztjeit. A projekt március végén indult, az Index is beszámolt róla. A kutatás célja, hogy a párkapcsolatokról, baráti kapcsolatokról és az emberi önismeretről új információkat tárjon fel. A Psychogalaxy rendszere nem csak az egyes felhasználók pszichológiai feltérképezésére képes, hanem egyes társadalmi csoportok, közösségek elemzésére is.

Az eddig regisztrált felhasználók 39 százaléka férfi, 61 százaléka nő. A felhasználók átlagéletkora 32 év. A legfiatalabb felhasználó egy 6 éves fiú, a legidősebb pedig egy 83 éves férfi. A kutatási program év végéig tart, de a nagyszámú tesztkitöltés alapján máris közreadható néhány érdekes eredmény – ezek természetesen nem reprezentálják a teljes magyar társadalmat, kizárólag a Psychogalaxy-oldalon teszteket kitöltő felhasználók válaszait.

A magányosak nehezen bíznak

A regisztrált felhasználók válaszai alapján ma a 61-80 éves korúak érzik leginkább felszínesnek kapcsolataikat, míg a legkevésbé felszínes kapcsolatokat a 15 évesnél fiatalabb felhasználók vallják magukénak. A felmérés mélyebb elemzést igénylő tanulsága, hogy bár az egyedülállók érzik leginkább, hogy kapcsolataik felszínesek, rögtön utánuk a házasok következnek.

Az adatok szerint az egyedülállók azok is, akik a legnehezebben bíznak másokban. A tesztek alapján megállapítható, hogy a nők bizalmatlanabbak, mint a férfiak, illetve azt tapasztalhatjuk, hogy éppen a két szélső korosztály, legfiatalabbak és a legidősebbek bíznak meg legnehezebben másokban.

Egy másik teszt a párkapcsolatok minőségére és hűség fogalmára kérdez rá. A tesztkitöltők 46 százaléka tartja a hűséget alapvető fontosságúnak, míg 29 százalék nagyon fontosnak tartja. A válaszadók 15 százaléka szerint az egyszeri botlás megbocsátható, 9 százalék szerint pedig kisebb viszonyok is beleférnek egy párkapcsolatba. A nyitott kapcsolatokat azonban csak a válaszadók 1 százaléka támogatja.

A női és férfi tesztkitöltők válaszai között számos érdekes különbség akad. A férfiaknak 41 százalékával szemben a nőknek 49 százaléka gondolja úgy, hogy a hűség elengedhetetlen. Bizonyos fokú hűtlenkedést a férfiak 30 százaléka tart megbocsáthatónak: 17 százalékuk szerint egyszeri botlás belefér egy kapcsolatba, 11 százalékuk szerint kisebb viszonyok is megengedhetőek, 2 százalékuk pedig a nyitott kapcsolatot is előnyben részesíti. A nőknek már csak 14 százaléka mutatkozott megengedőnek az egyszeri botlások tekintetében, mindössze 7 százalékuk tekinti elfogadhatónak a kisebb viszonyokat, és 1 százalék alatt van a nyitott kapcsolatot toleráló nők aránya.

Kielégítetlen férfiak

"Értékes embernek érzem magam" – ezzel az állítással leginkább a 31-50 évesek értenek egyet, legkevésbé pedig a húsz év alattiak tartják magukat értékesnek. A családi állapot függvényében elmondható, hogy leginkább az elvált egyedülállók tartják értékesnek magukat, legkevésbé pedig a többi egyedülálló.

A felmérés szerint a férfiak gyakrabban érzik magukat magányosnak, gyakrabban érzik úgy, hogy kihagyják őket valamiből. Meglepő adat, hogy korosztályok szerint vizsgálva a kérdést, a magány jelentősen érinti a 15-20 éveseket. A családi állapot szerinti két véglet ebben a kérdésben az egyedülállók és az élettársi kapcsolatban élők. Az előbbiek érzik magukat időnként inkább kirekesztettnek vagy magányosnak, míg az élettársi kapcsolatban élők kevésbé.

A Psychogalaxy által biztosított anonimitás őszinte válaszokra sarkallja a tesztkitöltőket a kényesebb témákban is. Az első statisztikák szerint a válaszadók 7 százaléka állította magáról, hogy még szűz, 11 százalék mondta, hogy elég tapasztalatlan, a többség (55 százalék) átlagosan tapasztaltnak mondta magát, 21 százalék állította azt, hogy tapasztaltabb az átlagosnál, 6 százalék a nagyon tapasztaltak aránya.

A tesztkitöltők 4 százalékának a szexuális vágya szinte nulla, 11 százaléknak alacsony, 42 százaléknak pedig átlagosnak mondható a szexuális vágya. Ehhez hasonló azoknak az aránya (38 százalék), akiknek elég magas a szexuális vágya, legkevesebben (4 százalék) pedig a legnagyobb étvágyúak vannak, akiknek a szexuális vágya szinte kielégíthetetlen. A válaszok alapján a teszteket kitöltő férfiak szexuális étvágya nagyobb: csupán 1 százalékuk állította, hogy szexuális vágya minimális (a nőknél ez 6 százalék volt), 7 százalékuk vallotta azt, hogy szinte nem lehet kielégíteni (a nőknek csupán 2 százaléka).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!