Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A férfiak szexuális étvágya nagyobb

2008.04.29. 15:30
Egy hónapja zajlik Magyarország legnagyobb pszichológiai kutatása, a Psychogalaxy. A Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézete közös internetes kutatási programjának keretében eddig több mint tízezer felhasználó töltött ki pszichológiai teszteket.

A projekt sajtóközleménye szerint egészen pontosan 10079-en töltötték ki a Psychogalaxy tesztjeit. A projekt március végén indult, az Index is beszámolt róla. A kutatás célja, hogy a párkapcsolatokról, baráti kapcsolatokról és az emberi önismeretről új információkat tárjon fel. A Psychogalaxy rendszere nem csak az egyes felhasználók pszichológiai feltérképezésére képes, hanem egyes társadalmi csoportok, közösségek elemzésére is.

Az eddig regisztrált felhasználók 39 százaléka férfi, 61 százaléka nő. A felhasználók átlagéletkora 32 év. A legfiatalabb felhasználó egy 6 éves fiú, a legidősebb pedig egy 83 éves férfi. A kutatási program év végéig tart, de a nagyszámú tesztkitöltés alapján máris közreadható néhány érdekes eredmény – ezek természetesen nem reprezentálják a teljes magyar társadalmat, kizárólag a Psychogalaxy-oldalon teszteket kitöltő felhasználók válaszait.

A magányosak nehezen bíznak

A regisztrált felhasználók válaszai alapján ma a 61-80 éves korúak érzik leginkább felszínesnek kapcsolataikat, míg a legkevésbé felszínes kapcsolatokat a 15 évesnél fiatalabb felhasználók vallják magukénak. A felmérés mélyebb elemzést igénylő tanulsága, hogy bár az egyedülállók érzik leginkább, hogy kapcsolataik felszínesek, rögtön utánuk a házasok következnek.

Az adatok szerint az egyedülállók azok is, akik a legnehezebben bíznak másokban. A tesztek alapján megállapítható, hogy a nők bizalmatlanabbak, mint a férfiak, illetve azt tapasztalhatjuk, hogy éppen a két szélső korosztály, legfiatalabbak és a legidősebbek bíznak meg legnehezebben másokban.

Egy másik teszt a párkapcsolatok minőségére és hűség fogalmára kérdez rá. A tesztkitöltők 46 százaléka tartja a hűséget alapvető fontosságúnak, míg 29 százalék nagyon fontosnak tartja. A válaszadók 15 százaléka szerint az egyszeri botlás megbocsátható, 9 százalék szerint pedig kisebb viszonyok is beleférnek egy párkapcsolatba. A nyitott kapcsolatokat azonban csak a válaszadók 1 százaléka támogatja.

A női és férfi tesztkitöltők válaszai között számos érdekes különbség akad. A férfiaknak 41 százalékával szemben a nőknek 49 százaléka gondolja úgy, hogy a hűség elengedhetetlen. Bizonyos fokú hűtlenkedést a férfiak 30 százaléka tart megbocsáthatónak: 17 százalékuk szerint egyszeri botlás belefér egy kapcsolatba, 11 százalékuk szerint kisebb viszonyok is megengedhetőek, 2 százalékuk pedig a nyitott kapcsolatot is előnyben részesíti. A nőknek már csak 14 százaléka mutatkozott megengedőnek az egyszeri botlások tekintetében, mindössze 7 százalékuk tekinti elfogadhatónak a kisebb viszonyokat, és 1 százalék alatt van a nyitott kapcsolatot toleráló nők aránya.

Kielégítetlen férfiak

"Értékes embernek érzem magam" – ezzel az állítással leginkább a 31-50 évesek értenek egyet, legkevésbé pedig a húsz év alattiak tartják magukat értékesnek. A családi állapot függvényében elmondható, hogy leginkább az elvált egyedülállók tartják értékesnek magukat, legkevésbé pedig a többi egyedülálló.

A felmérés szerint a férfiak gyakrabban érzik magukat magányosnak, gyakrabban érzik úgy, hogy kihagyják őket valamiből. Meglepő adat, hogy korosztályok szerint vizsgálva a kérdést, a magány jelentősen érinti a 15-20 éveseket. A családi állapot szerinti két véglet ebben a kérdésben az egyedülállók és az élettársi kapcsolatban élők. Az előbbiek érzik magukat időnként inkább kirekesztettnek vagy magányosnak, míg az élettársi kapcsolatban élők kevésbé.

A Psychogalaxy által biztosított anonimitás őszinte válaszokra sarkallja a tesztkitöltőket a kényesebb témákban is. Az első statisztikák szerint a válaszadók 7 százaléka állította magáról, hogy még szűz, 11 százalék mondta, hogy elég tapasztalatlan, a többség (55 százalék) átlagosan tapasztaltnak mondta magát, 21 százalék állította azt, hogy tapasztaltabb az átlagosnál, 6 százalék a nagyon tapasztaltak aránya.

A tesztkitöltők 4 százalékának a szexuális vágya szinte nulla, 11 százaléknak alacsony, 42 százaléknak pedig átlagosnak mondható a szexuális vágya. Ehhez hasonló azoknak az aránya (38 százalék), akiknek elég magas a szexuális vágya, legkevesebben (4 százalék) pedig a legnagyobb étvágyúak vannak, akiknek a szexuális vágya szinte kielégíthetetlen. A válaszok alapján a teszteket kitöltő férfiak szexuális étvágya nagyobb: csupán 1 százalékuk állította, hogy szexuális vágya minimális (a nőknél ez 6 százalék volt), 7 százalékuk vallotta azt, hogy szinte nem lehet kielégíteni (a nőknek csupán 2 százaléka).