Lenke
18 °C
28 °C

Tényleg depressziósak a magyarok?

2008.03.31. 16:30
Több éves előkészítő munka és fejlesztés előzte meg a Psychogalaxy nevű, tudományos alapú online szolgáltatás indulását. Az oldalon önismeretünk javítása mellett párkapcsolatunk minőségét is felmérhetjük és ismerkedhetünk. A készítők hosszú távon minden eddiginél nagyobb kutatható adatbázist remélnek a projekttől.

Az ország legnagyobb pszichológiai tesztjeként hirdetett Psychogalaxy keddtől elérhető a nagyközönség számára. A megnyitó sajtótájékoztatót a tudományos hátteret biztosító Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Pszichológiai Intézetének két professzora, dr Bagdy Emőke és dr. Vargha András, illetve a fejlesztést végző Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság elnöke, dr. Sváb Péter tartották.

Önismeret, lélektárskeresés

A szolgáltatás hivatalos indulását egyéves intenzív fejlesztés és körülbelül hatéves tudományos előkészítő munka (ezen belül több mint 1300 előteszt) előzte meg. Az utóbbi években az egyik legjelentősebb hazai pszichológusképző műhellyé váló KRE Pszichológiai Intézetének szakmai vezetésével készült oldalon elsősorban önismeretünket fejleszthetjük. A regisztrációt követően szöveges vagy rajzos teszteket tölthetünk ki, és minél több tesztet teljesítünk, az oldal annál részletesebb tájékoztatást nyújt személyiségünkről. A Psychogalaxy szakvéleményt is ad, amit a felhasználó nem konkrét tanácsok, inkább udvarias javaslatok formájában kap: például megkéri a júzert arra, hogy gondolkozzon el azon, miért rajzolt nagyon hasonlókat a "düh" és a "hangulatom az utóbbi időben" fogalmakra.

Léteznek páros tesztek is, és saját eredményeinket össze lehet hasonlítani másokéval, így érdekes dolgok derülhetnek ki egy párkapcsolatról például abban a feladatban, ahol közösen kell megalkotni egy rajzot. Végül új kapcsolatok teremtését is támogatja az oldal: a fényképes randikeresőknek fityiszt mutatva, a tesztek eredményéből kiderülő személyes tulajdonságok alapján mutatja meg, kik az igazi rokon lelkek.

Az adatvédelmi aggodalmakat azzal hárította Vargha professzor, hogy a felhasználóktól be sem kérik azokat a személyes adatokat, amelyek alapján azonosítani lehetne őket. Ezek felett a tagok teljes kontrollal bírnak (csak születési évet, nemet és családi állapotot kell megadni regisztráláskor): aki akarja, tökéletes anonimitásban maradhat, aki akarja, megadhatja akár a telefonszámát is.

Egészség, tudatosság

Bagdy professzor az alkalmazás egészségpszichológiai hatását emelte ki lelkes és magával ragadó, versidézetekkel tarkított nyitóbeszédében. "Egyre több kutatás erősíti meg, hogy az önismereti szint és az egészségtudatosság összefügg." – fogalmazott. "De a párkapcsolatoknak is segíthet ebből a szempontból a Psychogalaxy. Egy magyar kutatás nemrég arra a következtetésre jutott, hogy a férfiaknál a rossz párkapcsolat in concreto szívproblémákhoz vezethet – a párkapcsolat minőségét az oldalon könnyen le lehet tesztelni, és ha javíthatunk valakinek a mentálhigiénés állapotán, talán az egészségi állapotán is segítünk kicsit."

A készítők nem titkolt reménye, hogy a felhasználók hamar összehoznak majd az oldalon egy kutatható adatbázist. Ezen is túlmutató távlati cél nemzetközivé, azaz többnyelvűvé tenni a tesztet. Az első komoly publikációkat Vargha professzor jövő ilyenkorra jósolta, de mivel folyamatosan dolgozzák fel az adatokat, néhány apróság már most is kiderült – például az, hogy az ezotéria iránt fogékonyak előszeretettel használják a sötétlila színt. Ha elég sok felhasználó regisztrál az oldalra (a készítők leginkább a fiatal felnőttekre számítanak), a Psychogalaxy tényleg az ország legnagyobb volumenű pszichológiai tesztje lehet, és az adatbázison olyan kutatásokat lehet majd végezni, amilyeneket korábban nem. "Kiderülhet végre az is, hogy a magyar tényleg olyan depressziós nép-e, mint amilyennek gondoljuk" – hozott újabb példát Bagdy.