Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A hajszál átmérőjének ezredenél is kisebb a nanorádió

2007.10.19. 11:30
A világ eddigi legkisebb rádiójának méretét ezerszeresen sikerült alulmúlni amerikai tudósoknak. A néhány atom átmérőjű nanocsöveken alapuló technológiát egy iPoddal demonstrálták.

A University of California tudósai olyan nanoméretű rádiót készítettek, ami az eddigi legapróbbnál ezerszer kisebb, és képes a rádióhullámokat hanghullámokká alakítani. A pontos méretet egyelőre nem tudni, a kutatók, Peter Burke és Chris Rutherglen csak annyit árultak el a BBC-nek, hogy több ezerszer kisebb az emberi hajszál átmérőjénél (ami egyénenként változik, 10 és 100 mikron között). A pontos specifikációk a Nano Letters szakfolyóiratban fognak megjelenni novemberben.

Nanocsövek mindenhol

A technológia alig néhány atom átmérőjű, szénalapú csöveken alapul, ezek működnek a rádió antennájaként, és a rádióhullámokat átalakító demodulátorként. A nanorádió bemutatóján egy iPodról vittek át vele klasszikus zenét egy több méterre levő hangszóróra.

A mikroszkopikus rádió természetesen nem a zenehallgatási szokásainkra lehet a legnagyobb hatással a jövőben. A nanocsöves technológiát felhasználhatja például az orvostudomány vagy a katonaság a már meglevő technológiáinak további miniatürizálására, de akár új adatátviteli rendszerek is építhetők vele átjátszóállomásként működő nanorádiókkal.

Az nanotechnológia iparága előtt most az a legnagyobb kihívás, hogy a rádió mellett más fontos technikai elemeket (érzékelők, processzorok, energiaellátás) is hasonló mértékben miniatürizálni tudjon, illetve hogy minderre a mainál olcsóbb, költséghatékony megoldásokat találjon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!