Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A hajszál átmérőjének ezredenél is kisebb a nanorádió

2007.10.19. 11:30
A világ eddigi legkisebb rádiójának méretét ezerszeresen sikerült alulmúlni amerikai tudósoknak. A néhány atom átmérőjű nanocsöveken alapuló technológiát egy iPoddal demonstrálták.

A University of California tudósai olyan nanoméretű rádiót készítettek, ami az eddigi legapróbbnál ezerszer kisebb, és képes a rádióhullámokat hanghullámokká alakítani. A pontos méretet egyelőre nem tudni, a kutatók, Peter Burke és Chris Rutherglen csak annyit árultak el a BBC-nek, hogy több ezerszer kisebb az emberi hajszál átmérőjénél (ami egyénenként változik, 10 és 100 mikron között). A pontos specifikációk a Nano Letters szakfolyóiratban fognak megjelenni novemberben.

Nanocsövek mindenhol

A technológia alig néhány atom átmérőjű, szénalapú csöveken alapul, ezek működnek a rádió antennájaként, és a rádióhullámokat átalakító demodulátorként. A nanorádió bemutatóján egy iPodról vittek át vele klasszikus zenét egy több méterre levő hangszóróra.

A mikroszkopikus rádió természetesen nem a zenehallgatási szokásainkra lehet a legnagyobb hatással a jövőben. A nanocsöves technológiát felhasználhatja például az orvostudomány vagy a katonaság a már meglevő technológiáinak további miniatürizálására, de akár új adatátviteli rendszerek is építhetők vele átjátszóállomásként működő nanorádiókkal.

Az nanotechnológia iparága előtt most az a legnagyobb kihívás, hogy a rádió mellett más fontos technikai elemeket (érzékelők, processzorok, energiaellátás) is hasonló mértékben miniatürizálni tudjon, illetve hogy minderre a mainál olcsóbb, költséghatékony megoldásokat találjon.