Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tablettával megelőzhető a rák?

2001.04.10. 17:41
A rákbetegségek fajtáinak mintegy felét gátolná a kifejlődésben egy új tabletta, amelyet hetente egyszer kell szedni, állítják a marylandi Johns Hopkins Egyetem kutatói. Jelenleg az oltipraz nevű gyógyszer hatását vizsgálja Thomas Kensler, az egyetem toxikológusa Kínában. Az eredetileg a schistosomiasis nevű betegség gyógyítására kifejlesztett és engedélyezett gyógyszer serkenti a szervezet glutation S-transzferáz enzimének (GST) termelését, írja a New Scientist.
Kínában minden tizedik férfi májrákban hal meg, melyet a rizsen és egyéb gabonaféléken található penészek aflatoxin-tartalma okoz. A glutation S-transzferáz (GST) enzim semlegesíti az olyan rákkeltő anyagokat, mint a benzol, meggátolva azokat a DNS károsításában, és segítve a szervezetet a melléktermékek kiválasztásában. A New Scientist szerint az állatokon végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a GST megelőzheti a rák kifejlődését.

Kensler két hónapon át hetente egyszer oltiprazt adott a qidongi önkéntes vizsgálati alanyoknak, akiknek vizeletében kétszer annyi semlegesített aflatoxin volt kimutatható, mint a placebóban részesülő kontrollcsoportéban. A kutató most egy hosszabb vizsgálat eredményeit elemzi. Amennyiben az eredmények biztatóak, megkezdik az oltipraz májrák-megelőző hatásának éveken át tartó vizsgálatát.

A GST és a hozzá hasonló enzimek a rákkeltő anyagok széles skáláját semlegesítik, így az eljárás más ráktípusok ellen is védhet. Az illinois-i Northwestern University kutatója, Raymond Bergan most jelentkezőket keres annak vizsgálatára, vajon az oltipraz megvédi-e a dohányosokat a tüdőráktól. A naponta egy doboznál többet szívó önkéntesek három hónapon át hetente egyszer oltiprazt illetve placebót kapnak, hogy kiderüljön, vajon a gyógyszer csökkenti-e tüdejükben a rákkeltő anyagok mennyiségét.

Az ASH brit dohányzásellenes szövetség képviselője, Clive Bates a New Scientist szerint attól tart, hogy a gyógyszer jó kifogást jelenthet a dohányosok számára a leszokás ellen. Bergan szerint azonban a gyógyszer azoknak segíthet, akik nem is tudnak leszokni: náluk csökkentheti a káros mellékhatásokat.

Először a magas kockázati csoportba tartozókat részesülhetnek gyógyszeres védelemben, ám a kutatók végső célja, hogy mindenki számára lecsökkentsék a rák kifejlődésének esélyét. "A rákproblémát nem lehet a [már beteg embereknek szánt] kezelések kifejlesztésével megoldani" - mondja Paul Talalay, a Johns Hopkins Egyetem farmakológusa, aki a GST hatásmechanizmusát tanulmányozza.

A közeljövőben várhatóan a legjobb általános módszernek az étrend megváltoztatása bizonyul. Az enzimtermelést ösztönző vegyületek, mint a GST, megtalálhatók a zöldségekben, például a brokkoliban és a kelbimbóban, ezért Talalay és mások magasabb GST-tartalmú növények létrehozásán fáradoznak.

A norwichi Táplálkozáskutató Intézet munkatársa, Yongping Bao szerint három éven belül megjelenhetnek a növényekből kivont vegyületekből készített tabletták és étrendkiegészítők. Étrendünk megváltoztatásával akár a ráktípusok felének kialakulását is megelőzhetjük, mondja Bao.

Elképzelhető, hogy a DNS védelme nem csak a rákot előzi meg, de az öregedési folyamatot is lassítja. A kutatók szerint "Az állatoknak egész életük során adagolhatóak ezek az enzimek, és az egyetlen mellékhatásuk az, hogy meghosszabbodik az állat élettartama."