Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A földrengés előszele torzítja a Földet

2006.01.10. 10:45
Az Európában egyetlen példányban létező strainméter hetekkel és hónapokkal a rengést megelőzően méri a földkéreg deformációját. A japán Hiroshi Ishii professzor eddig 35 darabot épített.

Német földrengéskutatók a közreműködésükkel épített negyedmillió euró (62,5 millió forint) értékű mérőműszerrel képesek felismerni a földkéreg rengések előtti és utáni legkisebb deformációit.

A berendezéssel a világszerte történő minden nagyobb rengést sikerül regisztrálni, idézte az APA hírügynökség Gerhard Jentzsch, a jénai Moxa geodinamikai obszervatórium vezetőjének szavait.

Nem tudnak dátumot mondani

Az intézet japán szakértők által épített úgynevezett strainmétere (feszítésmérője) egyedülálló Európában. Képes regisztrálni az egy tízezred mikrométeres deformációkat. A strainméter hetekkel és hónapokkal a rengést megelőzően méri a földkéreg deformációját. De a rengések időpontját, helyét vagy erejét ugyanakkor nem lehetséges előre megjósolni, jelentette ki Jentzsch.

A japán Hiroshi Ishii professzor által épített mérőműszerből eddig 35 darab működik szerte a világban. A Moxa kutatóintézet megkezdte a saját példányának tesztelését.

Azt jelzi, ha kezd baj lenni

A német kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a berendezést később közvetlenül bevetik majd földrengések által veszélyeztetett vidékeken. A készülékkel ugyanis megállapítható, ha valami a mélyben mozogni kezdett, mondta a kutatóintézet vezetője.

A Thüringia tartomány Schiefergebirge nevű településén 106 évvel ezelőtt alapították a világ egyik első szeizmológiai obszervatóriumát. A Moxa intézet Potsdam és Strassburg mellett gyorsan a földrengéskutatás egyik központjává vált.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft