Komoly veszélyben a magyar rigók és énekesmadarak

2008.10.19. 19:32
Az utóbbi öt évben a szarkák a mezőgazdasági területekről a városi élőhelyek felé vették az irányt, ahol a szemétdombok mellett felfedezték a városi énekesmadarak fészkeit. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden eddiginél több bejelentést kap a fészekrabló szarkák miatt aggódó énekesmadár-szimpatizáns városlakóktól.

„A szarka kirabolja a fészket, mindegy neki, hogy még csak tojásos, vagy már fiókás fészekről van szó. Sőt, még a repülő fiókákat is megeszi” – mondta az Indexnek Berényi Zsombor, a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársa.

A szarka eredetileg a mezőgazdasági fasorokat, nyíltabb bokor- és erdősávokat, a mozaikos szerkeszetű kultúrtájat kedveli, de ahogy ezek az élőhelyek fogyatkoznak, új élőhelyek után néz. Vagyis nem arról van szó, hogy több a szarka, mert létszámuk a MME Monitoring információi szerint 64000 – 89000 párnál stagnál, egyszerűen a városlakók most vették észre. Magyarországon ugyanaz zajlik az utóbbi öt évben, mint ami a kilencvenes évek elején Nyugat-Európában. Az élőhelyek csökkenése és a vonzó városi körülmények miatt egyre több faj kényszerül a városba, így például a szarka, vagy a korábban erdőkben lakó örvös galamb és az énekes rigó is.

Rigó és rigófióka

A szarka beköltözése a városba rossz hír a hazánkban élő húsz rigófajnaknak és az énekesmadaraknak, jó hír viszont az olyan honi ragadozómadaraknak, amelyek elhagyott szarkafészkekben költenek. „A szarka mellett szól az az érv, hogy velük több ragadozónak, így a vörös vércsének, a kabasólyom és az erdei fülesbagolynak lesz fészke” – mondja az ornitológus.

A kabasólyom sokszor szarkafészekben neveli fiókáit (kép: hlasek.com)

Nincs megoldás a szarkára

Bár a szarka komoly veszélyt jelent, semmit nem lehet tenni ellene: a városban természetvédelmi okok miatt nem szabad pusztítani. „A lakott területen kívül a szarka egész évben vadászható, a városban azonban nem. Nagyon nehéz kivitelezni is, a szarkáknak szánt csapdáknak ugyanis más madár, estleg kutya vagy macska is áldozatul eshet. Több évtizeddel ezelőtt lakott területeken szaporodásgátló magkeverékekkel ritkították a szarkákat, de ennek súlyos ökoszisztémaromboló hatása volt. Angliában azokon a helyeken, ahol fokozottan védett madarak élnek, Larsen-típusú élve befogó csapdával kapják el a szarkákat. Nálunk erre lakott területen nincs lehetőség” – fogalmaz a szakember.

Szarka

Berényi Zsombor szerint a városi rigók és énekesmadarak állományának visszaesése bekövetkezhet, de a nyugat-európai minta bíztató. „Ott az állománycsökkenés után beállt egyfajta egyensúly. Azonban valószínűleg átrendeződik a nagyvárosi énekesmadár-térkép: kertvárosokban, peremterületeken sűrűbben fordulnak majd elő, és a belső részeken, ahol kevesebb élőhely van, a szarka lesz a domináns.”

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás