Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Szex nélkül szaporodik a robot

2005.05.12. 11:30
Öngyógyító, önszaporító robotot hozott létre a Cornell Egyetem kutatócsoportja, hogy bebizonyítsa: a biológia és az evolúció alapelvei a robotikában is érvényesek lehetnek. A szerkezet primitív, de működik, hiszen a robotszülő elegendő alapanyag birtokban képes létrehozni a rá megtévsztésig hasonlító utódját.

Elég néhány elektromágnes, pár csip meg egy kis gyurma, és kész a robot, amely képes meggyógyítani magát, és még szaporodni is tud, állítja a Cornell Egyetem mérnöke, Hod Lipson a Nature magazin legújabb számában megjelent cikkében. Bár sokan azt hiszik, hogy a reprodukció képessége csak az élőlények sajátja, Lipsonnak és csapatának sikerült bebizonyítania, hogy megfelelő eszközökkel a robotok is rávehetők a szaporodásra.

Lipson négy, robotnak csak kis jóindulattal nevezhető, tízcentis élhosszúságú kockán demonstrálta elméletét. Az idomokat felszerelte egy-egy kódot tartalmazó csippel, a többi robottal való kommunikációt szolgáló elektronikus csatlakozókkal és a kockák mozgását lehetővé tevő elektromágnessel. Az egyes kockák a kód alapján el tudják dönteni, hova tartoznak, sőt más kockákat is tudnak mozgatni, új robotokat hozva létre.

Fejvesztett robotszülő

#alt# A videóra vett kísérletek azt mutatták, hogy egy négy kockából álló robot percek alatt létre tudja hozni utódját, igaz, egy kis kezdeti áldozat révén: a robotszülő leveszi a fejét, vagyis a legfelső kockát, majd az asztalra teszi - ez lesz a robotgyerek lába. A szülő azután az elektromágnesek segítségével újabb szabad kockákból építi tovább a gyereket, aki még segít is neki, mert lehajol, ha épp olyan magas, hogy a szülő nem éri fel. Végül a szülő öt kocka magasságba tornyosul, és felteszi az i-re a pontot, vagyis a gyerekre a fejet. A végeredmény két, egyenként négy kockából álló, további szaporodásra képes robot. Lipson és kutatótársai azt tervezik, hogy kipróbálják, vajon programozás nélkül is képesek-e rájönni a kockák a szaporodás titkára - ehhez véletlenszerűen megváltoztatnák az egyes elemek elektronikus DNS-ét, hátha kiderül, hogy az evolúció alapelvei a robotikában is érvényesek.

Önfenntartó rendszer az űrben

A mérnök szerint a robotnak fejlett formájában óriási gyakorlati haszna lehet, hiszen a moduláris elven létrehozott úgynevezett molecube (molekocka) külső beavatkozás nélkül is helyre tudná hozni magát, ha lerobban, elegendő nyersanyag birtokában pedig utódokat is létrehozhatna. "Bár az általunk létrehozott gépek egyszerűek a biológiai rendszerekhez képest, az demonstrálják, hogy a mechanikus reprodukció nem kizárólag a biológiában létezik"- írta Lipson a Nature-ben. "A dizájnkoncept hasznos lehetne hosszú távra tervezett, önfenntartó robotrendszerek tervezésekor, például az űrkutatásban vagy az emberre veszélyes környezetben, ahol a hagyományos karbantartási módszerek nem praktikusak."