Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A rubeola a DNS-ünkben van

2008.09.04. 12:00
Egy friss tanulmány szerint a rubeola vírusa, ami gyakran szülőről gyerekre szállva, születéskor fertőz, valójában nem a véren keresztül kerül a gyerek szervezetébe, hanem eleve a DNS-ében van.

A legtöbb baba megkapja a HHV-6 vírust, ami rubeolát, vagy más néven rózsahimlőt okoz. Egy New York-i kutatócsoport vizsgálata szerint a vírus örökletes, kromoszómáikba illesztett is lehet, írja a New Scientist.

"Ez egy egyedülálló mechanizmus a vele született fertőzések terén. De vajon mit is jelent, ha a kromoszómáinkban van a vírus? Mit csinál ott? Képes újra aktiválódni? Képes elterjeszteni a vírust?", vetette fel Caroline Breese Hall, a Rochester orvosi egyetem gyerekgyógyásza, a kutatás vezetője.

Mindenki és a rubeola

A kérdés azért nagyon fontos, mert majdnem mindenki megfertőződik a rubeolát okozó humánherpeszvírussal (HHV-6-tal). A rubeola egy olyan fertőző betegség, mely közvetlen érintkezéssel terjed egyik emberről a másikra. A betegséget vörös foltok képében jelentkező kiütések jellemzik, melyek először az arcon jelennek meg, majd az egész testen elterjednek. A betegség jóindulatú, kivéve a kismamáknál a terhesség első 3 hónapjában, ugyanis a rózsahimlő spontán vetélést, súlyos magzati fejlődési rendellenességeket okozhat. Védőoltás ajánlott a termékeny korban lévő nőknek, és a kisgyerekeknek is.

Hall kutatócsoportja 250 gyereket vizsgált, akik közül 85-en fertőzöttek voltak a HHV-6 vírussal: 43-an a vírussal együtt születtek, 42-en pedig később kapták el.

Előfordult, hogy a vírussal együtt született gyerekek a méhlepényen keresztül az anyától kapták a fertőzést, de az esetek 86 százalékában ez nem így történt, hanem eleve a vírussal együtt születtek gyerekek, a HHV-6-ot kromoszómájukban hordozták. A tesztek azt is kimutatták, hogy ezekben az esetekben vagy az apa, vagy az anya kromoszómájában is volt vírus, de sosem mindkettejükében. "Innen tudtuk, hogy a vírus nem spontán került a bébibe", mondta Hall. Feltételezi, hogy csíravonal átadással, vagyis az ivarsejtek őssejtjeiből létrejövő sejtleszármazási vonalban száll szülőről gyerekre a vírus.

A vírus több pontban is integrálódott a DNS-be, de leggyakrabban a kromoszóma végét lezáró telomer nevű szekvenciánál. Ez a szakasz védi a kromoszómát, és az öregedésben, valamint az immunválaszokban játszik szerepet. A vírus tehát mindenhol megtalálható abban az emberben, aki örökli. "Ott van a hajadban, a körmödben, a bőrében, és igen nagy arányban", fogalmazott a kutató.

Immunválasz

Azok a vizsgált babák, akik vele születetten fertőződtek, nem voltak betegek, de a HHV-6 antitestjeit is megtalálták a gyerekek szervezetében, ami a helyes immunválaszt bizonyítja. Hall felnőttkorukig tanulmányozza őket és a longitudinális megfigyelés alapján újabb elemzéseket készít.

Más vírusokat is tartalmaz a DNS. Ezeket emberi retrovírusoknak nevezzük, amelyek összetett felépítésű és burkos rns-vírusok, melyek genomjukról képesek a sejt genomjába teljesen beépülő DNS-másolatot készíteni. Ezek azonban különböznek a HHV-6-tól, mert nem okoznak fertőzést, és nem aktiválnak immunválaszt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!