Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Sámson, az antiszociális

2001.02.19. 15:02
Az erejét a hajában viselő bibliai személy lehetett a történelem során elsőként feljegyzett antiszociális személyiség. A San Diegó-i California egyetem kutatói azt állítják, a betegség hét ismert szimptómája közül Sámson hatot egyértelműen produkált.
Eric Altschuler és kollégái a California egyetemen arra a következtetésre jutottak a Bírák Könyvének elemzésekor, hogy az ott leírt történetek alapján Sámson viselkedési zavarokkal küzdött. Szerintük antiszociális személyiség volt az erős férfiú, és ez az első ilyen írásban megörökített elmekórtani eset.

Az antiszociális személyiségzavarban (antisocial personality disorder, ASPD) szenvedő személyek legalább hármat felmutatnak a betegségre utaló hét szimptómából. Ezek közé tartozik, hogy impulzívak, merészek és természetükből fakadóan könnyen keverednek verekedésekbe - áll az amerikai szakorvosok különbőző elmezavarok leírását tartalmazó, DSM-IV néven emlegetett kézikönyvében.

Sámson az írás szerint rendszeresen harcba keveredett. Egy alkalommal ezer filiszteust ölt meg puszta kézzel, majd minden lelkifurdalás nélkül örvendezett ezen. Vakmerőségét bizonyítja, hogy saját biztonságát tette kockára, amikor az erejének titkát három sikertelen merénylet után is elfecsegte az igéző Delilának.

Teljesen az a benyomása az olvasónak, hogy a történet szerzője kiszögelte a falra a DSM kritériumait, és eszerint írta meg Sámson életét - mondta Eric Altschuler. A kutatók megjegyzik, hogy Sámson alkalom adtán a filiszteusok mezőit is felégette, és ez a cselekmény egyidejűleg mutatja impulzivitását és a képtelenséget a szociális normákhoz való alkalmazkodásra. Félrevezette még szüleit is, amikor nem mondta el nekik, hogy egy oroszlán teteméből szerzett mézet. Sok más ASPD-ben szenvedő emberhez hasonlóan Sámson rossz gyerek volt, tűzbe dobált dolgokat, állatokat kínzott, meglopott más gyerekeket és kegyetlenkedett velük.

Altschuler szerint a Bírák Könyvében máshol fellelhető passzusok még világosabbá teszik a diagnózist. Például egy egész szakasz foglalkozik azzal a jelenettel, ahol egy angyal figyelmezteti Sámson anyját, ne igyon a terhessége alatt. Eszerint a könnyelműség, a másokra oda nem figyelés már korábban megjelent a családban.