Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Garantált nemű gyerekek

2001.07.06. 12:28
A szülők új eljárások segítségével nagy biztonsággal megválaszthatják születendő gyermekük nemét. A tudományos áttörés révén gyakorlatilag garantálható a magzat neme, azonban az eljárással kapcsolatban megfogalmazódtak biztonsági és etikai aggályok. Nem alaptalan a félelem, hogy az embereket szociális megfontolások vezérlik, amikor meghatározzák a gyermek nemét.
A magzat nemét a spermiumban rejtőző örökítőanyag határozza meg. Az Y-kromoszómát tartalmazó spermium fiút eredményez, az X-kromoszómával pedig lány lesz a magzat neme. A különbség a két változat között, hogy az X-kromoszóma lényegesen nehezebb, mint az Y-kromoszóma, 2,8 százalékkal több DNS-t hordoz. Az amerikai Genetics and IVF intézet által kifejlesztett MicroSort-eljárás ezt a különbséget aknázza ki.

Más, nemet megválasztó eljárások is ismertek, de a MicroSort sokkal pontosabb, és nem a már megtermékenyített embriók kiválogatásán alapul. Amerikai kutatók szerint a találati pontosság 90 százalékos, és az eljárás segíthet a szülőknek elkerülni a genetikai betegségeket, amelyek rendszerint a fiúkat érintik.

Spermaszelekció

Az új technológia azon alapul, hogy fázisokra bontva elkülönítik a női nemű magzatot létrehozó spermát. Ez annak révén sikerülhet, hogy ezek a sejtek több genetikai anyagot tartalmaznak, mint a "fiú" spermiumok.

A szétválasztó eszközt jelenleg klinikai tesztelésnek vetik alá, de az eddig elvégzett kísérletek igen eredményesek voltak. 284 embrió 92 százaléka lány, 8 százaléka fiú lett. Ezzel jelentősen javult a szülők esélye, hogy meghatározott nemű gyermekük legyen.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az eszköz nem egy puszta életstílus-technológia azok számára, akik a már meglévő fiúgyermekük mellé egy lányt szeretnének. Sokkal inkább meg szeretnék óvni a születendő gyermekeket a lehetséges genetikai hibáktól, például a vérzékenységtől, izomsorvadástól, amelyek az X-kromoszómával öröklődnek.

Lord Winston aggódik

Ennek ellenére egy kiemelkedő brit genetikus, Lord Winston azt tanácsolja a szülőknek, ne alkalmazzák az amerikai Fairfaxben kifejlesztett eljárást, amely szerinte károsíthatja a születendő gyermeket. Lord Winston úgy nyilatkozott a BBC-nek, kérdésesnek tartja, hogy a születendő gyermekek érdekében elvégzett beavatkozás nem okoz-e újabb problémákat.

A legtöbb genetikus amiatt aggódik, hogy maga az elválasztási eljárás is képes lehet megváltoztatni a DNS szerkezetét, és hosszú távon megjósolhatatlan károsodást okozhat a gyermeknek. A DNS megváltoztatása a legtöbb esetben ártalmatlan, de ha egy gén is érintett, fennáll a veszélye, hogy a gén megváltozik - jelentette ki Lord Winston. Véleménye szerint egyébként a MicroSort eljárásnak nem sok haszna lesz a genetikai betegségek szűrésében.

Craft professzor derűlátó

A londoni Fertility (termékenység) klinikát vezető Ian Craft professzor beszámolt arról, hogy hasonló kutatómunkát az Egyesült Királyságban is végeztek, de nem értek el ilyen átütő sikert. Szerinte is voltak olyan aggodalmak, hogy az eljárással szociális okokból visszaélnének, de a törvényeket meg lehet változtatni, és újabb ellenőrző lépcsőfokok is beépíthetők. Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy az emberek néha igénylik a nem megválasztásának lehetőségét, például örökösödési okból vagy a családban a nemek arányának kiegyensúlyozásához. Tulajdonképpen bármikor megjelenhetnek a gyógyszertárakban a gyermek nemének megválasztását segítő készletek - jelentette ki Ian Craft.