16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Szaruhártya a feketepiacon

2000.04.17. 13:01
Egyiptomban negyedmillió ember vár látásmentő szaruhártya átültetésre. Az afrikai ország orvosai szerint országukban komoly szaruhártya-feketepiac virágzik, komoly hiány egy médiabotrány következtében alakult ki.
Az afrikai ország orvosai szerint országukban komoly szaruhártya-feketepiac virágzik
Egyiptomban bevett szokás volt évekkel ezelőtt, hogy az orvosok rutinszerűen eltávolították a halottak szaruhártyáját. Az egyiptomi törvények szerint ehhez a hozzátartozók beleegyezésére nem volt szükséges. Az azonosítatlan holttesteket is szarudonorként kezelték.

A gondok négy évvel ezelőtt kezdődtek, mikor egy újságíró felfedezte, hogy a rutinszerű boncolás után hiányoznak nagybátyja szaruhártyái. A kirobbanó médiakampányban az orvosokat szaruhártya-tolvajoknak bélyegeztek, és véget nem érő perek sokaságát indították el.

Mesterséges szaruhártya

A szemet védő, borító átlátszó szaruhártya különböző sejtek komplex gyűjteménye. Kanadai tudósoknak sikerült ezt a bonyolult sejtkombinációt megfejteni, és genetikailag módosított sejtek segítségével szaruhártyát növeltek. Habár eredményük világraszóló siker, több kérdés is megválaszolásra vár. A szaruhártya egyes sejtjei ritkán vagy sosem reprodukálódnak. Az egyik legkomolyabb gond, hogy a genetikailag elindított növekedés rákos jellegű, elszabadult növekedéshez vezethet.

Bár a törvény nem változott, és egyetlen perben sem született határozat, az állami kórházakban dolgozó orvosok megtagadták a szaruhártyák eltávolítását, negyedmillió páciens várakozik a látást visszaadó műtétre.

Mivel az import szaruhártyák megfizethetetlenek, a betegek egy alternatív módszert találtak a hiány pótlására. A halottasházak dolgozói ellopják, kicsempészik a halottak szemeit, és a magánklinikáknak adják el, ahol 3000 dollárért értékesítik a szaruhártyát. Az egyiptomi szemorvosok egy állami kampányt szeretnének elindítani, mely növelné a szaruhártya donorok számát. A szemorvosoknak máris van egy szövetségesük: az egyiptomi vallási vezetők egyetértenek a szervátültetéssel.  • Tippek
  • Bankszámla