Szilícium-völgy és a hőhullám

2000.05.26. 17:34
A Silicon Valley Manufacturing Group nevű szervezet a napokban szokatlan, leginkább időjárás jelentésre emlékeztető felhívást juttatott el mind a 175 tagjához. A szervezet a közelgő nyári kánikulára hívta fel a figyelmet, és önkéntes energiatakarékosságra szólította fel a tagokat. Ha ugyanis a Szilícium-völgy cégei nem ügyelnek az áramfogyasztásra, könnyen sorozatos áramszünetek áldozataivá válhatnak.
Kalifornia állam áramszolgáltatói az utóbbi években egyre nehezebben birkóznak meg a nyári hónapokban egyre magasabbra felszökő fogyasztással. A számítástechnikai ipar és az internet robbanásának motorjai ugyanis leginkább ebben az államban szaporodnak évről évre, egyre több és nagyobb teljesítményű számítógépet helyezve üzembe. Alaposan megugrott az otthoni és mobil elektronika használata is, amik szintén mind energiát igényelnek. A nyári hónapok kiugróan magas áramfogyasztása azonban főleg a szezonális cikknek számító légkondicionálók térhódításának köszönhető. Egyrészről a gombamód szaporodó irodák dolgozói igénylik a kánikulában a hűs levegőt, másrészről a folyamatos internetkapcsolatot és a cégek belső hálózatait biztosító szervereknek is elkél a hűtés.

Az új trend egyébként gyökeres fordulat a korábbi évtizedek tapasztalatával szemben, hiszen hagyományosan a téli hónapok voltak az energiaigényesebbek, egyrészt mert a hagyományos nagyfogyasztóknak ilyenkor megnövekedett a hőigénye, másrészt mert hosszabb ideig volt szükség világításra is. A technológiai szektor előretörése azonban teljesen megváltoztatta az amerikai gazdaság képét, és a jelek szerint ez még az energiafogyasztásban is érezteti hatásait. Kaliforniában pedig nemcsak azért jelentkezik koncentráltabban ez a probléma, mert itt a legerősebb a számítógépes cégek jelenléte, hanem azért is, mert ez a legnépesebb amerikai állam, ráadásul a lakosság száma dinamikusan nő, csak az elmúlt évben több, mint félmillió új lakos érkezett ide.

Persze nem akar senki azzal riogatni, hogy Kalifornia lakóinak választaniuk kell majd az áram, vagy az elviselhető klíma között. Szakértők szerint ha lesznek is kimaradások, az nem azért lesz, mert nincs elég energia, hanem inkább azért, mert a dereguláció negatív hatásaival küszködő szolgáltatók nem mindig képesek oda juttatni az áramot, ahol épp a leginkább szükség van rá. A dot.com cégeknek azonban nem kell különösebben magyarázni, milyen konkrét kellemetlenségekkel járhat akár egy rövid áramszünet is. Egyes becslések szerint percenként több millió dollár veszteséggel is járhat egy áramkimaradás, ráadásul az esetleges problémák nemcsak a kaliforniai cégeket érintenék, hanem ügyfeleiken és az általuk kiszolgált cégeken keresztül az USA egészében, sőt akár más országokban is éreztethetnék hatásukat. Ezért például az Oracle nem is sajnált 6 millió dollárért saját alállomást és generátorokat építeni az ilyen balesetek kivédésére.

A kaliforniai áramhálózatokat felügyelő szervezet máris elrendelte a másodfokú készültséget, ami a legnagyobb áramfogyasztók kvázi-önkéntes önkorlátozását jelenti. (Összehasonlításképpen, tavaly csak júliusban kellett először másodfokú készültséget elrendelni.) A szolgáltatók ilyenkor felhívják a cégeket, hogy némi tarifacsökkentésért cserébe korlátozzák a fogyasztásukat, különben kénytelenek lesznek magasabb árat fizetni az áramért. A Silicon Valley Manufacturing Group is megfogalmazta a maga ajánlásait a számítástechnikai cégek számára: kapcsolják le a villanyt az irodákban, ebédszünetekben, értekezletek alatt és éjszakára pedig kapcsolják ki a számítógépeket és a légkondicionálókat is.  • Hírek
  • Támogatások