Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Szomatoinfrával veszélytelen a vizsgálat

2004.10.27. 10:43
Szomatoinfra néven egyedi képalkotási módszert alkalmaz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik kutatója. A szomatoinfra-diagnosztikai képalkotó eljárás nagy érzékenységű, humán vizsgálatokra alkalmas infravörös detektorral pásztázza végig az emberi testet, tudta meg a Világgazdaság Szacsky Mihály szomatológustól.
A felvétel folyamán a hőmérsékletszabályozás elektromágneses sugárzását képpé alakítja át, és ezáltal a szervek, szervrendszerek dinamikus fiziológiai működését objektíven jeleníti meg. A módszer alapját az a fizikai tény szolgáltatja, hogy minden véges hőmérsékletű test elektromágneses hullámokat bocsát ki magából, amelyek szobahőmérséklet körül vizsgálva az infravörös tartományba esnek. Tehát az orvosi képalkotási eljárásoktól eltérően, ennél a vizsgálatnál külön jeladó nincs, mert maga az emberi szervezet szolgáltatja a hosszúhullámú, infravörös sugárzást, amelynek az intenzitása alapján kimutathatóak a szervezetben fennálló rendellenességek és elváltozások - akár egy szúnyogcsípés is pontosan megmutatható egy ilyen felvételen.

A ma alkalmazott invazív módszerek károsító hatásait az orvosok elfogadhatónak tartják, mégis minden vizsgálat hordoz magában bizonyos kockázatot. Emellett vannak olyan képalkotó eljárások, amelyek pontos hatása nem ismert - viták folynak például arról, hogy milyen ártalmai vagy hatásai lehetnek a magzatra a terhességi ultrahangvizsgálatoknak.

Csak kiegészítés

A szakember úgy véli, hogy a módszer esetleges elterjedésével megvalósulhat az egyetlen valóban non-invazív orvosi képalkotó eljárás. Szacsky Mihály fontosnak tartja, hogy ez a vizsgálati eljárás beépüljön a mindennapos orvosi képalkotó diagnosztikai eljárásokba. Mint hangsúlyozta, ez a módszer egyetlen más képalkotó diagnosztikai eljárást sem helyettesít, feladata, hogy azok információtartalmát kiegészítve segítse a diagnózis felállítását, hisz olyan új vizsgálati területet ölel fel, amelyről eddig nem lehetett adatokat gyűjteni. A technológia alkalmazásánál előnyt jelent, hogy orvosi képzettséggel könynyen, akár fél-egy év munka melletti képzéssel elsajátítható az alkalmazás technikája.

A Budapesti Műszaki Egyetemen 1979-től folynak sporttudományi kutatások a szomatológia tárgykörében. Jelentős eredménynek tudható be, hogy a világon elsőként fogadta el az Egészségügyi Tudományos Tanács a "szomatoinfra-diagnosztikai rendszer"-t mint definitív orvosdiagnosztikai képalkotó eljárást.