Szuperlátás

2000.06.15. 16:41
Aki úgy érzi, hogy nincs ereje végigcsinálni egy lézeres látásjavító szemműtétet, anyagi okokból, vagy mert nem szeretne napokon keresztül rikoltani a fájdalomtól, bátran dönthet úgy, hogy kivárja azt a pár évtizedet, amíg a boltban is kapni lehet azt a szuperlátóvá tevő technikát, amelyet a minap jelentettek be.
A találmányt David Williams, a Rochesteri Egyetem professzora jelentette be a héten New Yorkban tartott amerikai csillagászszövetség rendes nyári találkozóján. Hogy miért pont ott, arra az az egyszerű magyarázat, hogy Williams egy olyan technológiát vezetett be az emberi szem kutatásában, amelyet eddig a teleszkópok képének javítására használtak.

Az adaptív optika kiküszöböli a légköri zavarok hatását a képélességre
Az adaptív optikának nevezett eljárást a csillagászat arra használta, hogy a kiküszöböljék a légköri zavarok hatását a képélességre. Williams ezt egy évtizedes kutató és fejlesztőmunkával tette alkalmazhatóvá az emberi látás javítására.

,,Idáig az volt a gondolkodásmódunk, hogy javítsunk a látási problémákon, vagy gyógyítsunk egy betegséget. Ez az új kutatás az egészséges látást veszi alapul, és azt próbálja még jobbá tenni." - mondja Scott MacRae a refraktív sebészi beavatkozás messze földön leghíresebb szakértője.

A szuperlátást lehetővé tevő technológia lényege a következő: egy ártalmatlan, fókuszált fénynyalábot irányítanak a retinára, amelyet kétszáztizenhét lézerfény-nyalábbá erősítenek. A lézerfényt egy különleges szenzorra irányítják, amely fény irányának legapróbb eltéréseit is érzékeli. Az így kapott eredmények megmutatják a retina felületének kicsiny eltéréseit - ezeket idáig a tudomány nem volt képes megismerni.

A szemészek ezidáig a legtöbb esetben csak két ilyen eltérést ismertek: a rövidlátás és távollátás okozóját. Ez a rendszer most hatvanöt különböző rendellenességet tud kimutatni.

Tökéletes látás műtét nélkül
Williams laboratóriumban mindezt a csillagászatban ma alapvetőnek számító rugalmas tükör technológiával egészítették ki. Az emberi szemnél alkalmazott rugalmas tükör egy háromszor három centiméteres rugalmas felületű tükör, amely harminchét számítógép vezérelte motor segítségével két mikrométeres pontosságig (egy emberi hajszál átmérőjének ötvenedrésze) képes követni a retina egyenetlenségeit. A fény, amely erről a tükörről érkezik pontosan merőlegesen éri a látásért felelős ideghártyát. Az eredmény szuperéles látás.

,,Amikor egy ilyen adaptív optikába nézel a világ sokkal élesebben jön be. A kontrasztkülönbségek érzékelése bizonyos embereknél meghatszorozódik." - mondja Williams. Bár ez a módszer a húsz dioptriával megterhelt embereken is segít, nem a pontosság az egyetlen tényező, amin javít: a fokozott kontrasztérzékelés miatt, mondjuk alkonyatkor kétszer olyan messziről észre lehet venni a részeg biciklistát mint pőre szemmel.

A rendszer térigénye jelenleg még nem süllyedt a fogyasztói társadalom igényeinek szintjére, még egyelőre ott sem tartunk, hogy koffer méretű készülékkel a fejünkön örülhetnénk a világnak. Scott MacRae azonban optimista: az általa szervezett szemész-szimpóziumon akkora siker aratott a szuperlátás, hogy a legfontosabb orvosi és optikai intézetek mellett, már az optikai óriáscég a Bausch & Lomb is beszállt a fejlesztésbe. Ők meg már úgy is tudják, hogy mibe fektetnek.  • Tippek
  • Hírek