Valér
2 °C
8 °C

Beszélő papírt fejlesztettek

2007.06.07. 10:20
A Mid Sweden Egyetem kutatói olyan interaktív papírtáblát fejlesztettek, amely hangot ad ki, amikor a felhasználó érintésére reagál. A prototípusra olyan tintával nyomtatnak, ami érzékeli a nyomást és rendkívül drága. Az egyetemi kutatócsoport szerint a beszélő papírt marketing- és reklámcélokra, illetve csomagolóanyagként használhatnák a jövőben.

A beszélő papír utazási hirdetésként mutatkozott be a nagy közönség előtt. "Ahogy valaki megközelíti a táblát és megérinti azt a képeslapot, ami egy strandot ábrázol, egy rövid leírást hallhat a területről és a strand tulajdonságairól" - mondta a BBC-nek Mikael Gulliksson, a kutatás vezetője.

Nyomásérzékelős

A beszélő papír technológiájának alapja egy olyan digitális papírréteg, amelybe elektronikus érzékelőket helyeztek. A lapra speciális tintával nyomtatnak, majd amikor megérintik a táblát, a papírhoz csatlakoztatott mikroszámítógép hanggá alakítja az információt és lejátssza az előre felvett audiofájlt.

A beszélő papír szendvicsszerűen helyezkedik el egy vékony, nagyon erős kartonpapír és egy másik papírréteg között, amelyet szintén a hirdetőtábla mintájához igazodva nyomtattak, a hang pedig a felületre nyomtatott hangszórókon keresztül szólal meg.

Figyelmeztető cigisdoboz

"Kezdetben boltok standjain vagy egyéb marketingcélokra, kivetítőként alkalmazható, azonban csomagolástechnikai ötleteink is vannak. Érdekes volna például, ha cigarettacsomagolásnak alkalmaznánk, amely így élő szóban is figyelmeztetné a dohányost az egészségére leselkedő veszélyekre" - mondta Dr. Gulliksson, majd hozzátette, most leginkább a költségek csökkentésén munkálkodnak, mivel a jelenlegi előállítási díj nagyon magas.

A papírtechnológia az utóbbi időben egyre fejlettebb, nemrég készült el az első, A4-es formátumú, színes e-papír, amely háromszáz mikrométer vastag, hajlítható, és a rajta megjelenő kép minden irányból jól látható.