Valér
-1 °C
0 °C

Háromdimenziós térkép papíron

2006.07.19. 10:45
Kétévi kutatás és kísérletezés eredményeképpen új típusú háromdimenziós térképeket mutattak be a drezdai műszaki egyetem (TUD) kutatói. A térkép felett megjelenő pótlólagos dimenziót a térképet borító fólia számtalan csőszerű mikrolencséje jeleníti meg.

Digitálisan feldolgozott adatok és a különleges gyártási folyamatok segítségével a szemlélő számára a papírlapon megjelennek a magassági viszonyok, a lejtők dőlésszöge és a domborzat formája. Az új típusú térképeket a német mbmSystems kiadóval közösen sorozatban gyártják, és már árusítják is Németországban, Ausztriában és Svájcban.

A térképek térbeli megjelenítését úgynevezett lentikuláris fóliákkal biztosítják. Ezek felületében csőszerű mikrolencsék találhatóak. A gyártás során különleges szoftverrel szimulálják a háromdimenziós tájat. A látványt tizenkét különböző látószögből rögzítik, majd ezeket a lentikuláris fólia hátuljára nyomtatják.

Minden irányt rögzítenek

A mikrolencsék a szemlélő helyzetétől függően különböző elemeket szűrnek ki a térképen tárolt ábrából, illetve a jobb és bal szembe is kissé eltérő képet juttatnak. Ezáltal keletkezik a háromdimenziós látásélmény, miközben semmilyen pótlólagos sztereoszkóp kiegészítőre, színes szemüvegre vagy hasonlóra nincsen szükség, írta a pte hírügynökség.

Jelenleg a különleges térképből Németország-, Európa- és világtérkép létezik. A következő napokban jelenik meg az Alpok térképe, két-három hónap múlva pedig megkezdődik az osztrák, svájci és olasz térképek árusítása, mondta Alexander Haun, az mbmSystems egyik alapítója.

Többszörös vastagság

Miközben az új térképek vastagsága alig fél milliméter, a szemlélők számára 3,5-4 centiméter magas optikai magasság jelenik meg. Ezen a területen még további jelentős fejlesztésekre nyílik lehetőség. Komoly kutatásokra van szükség, de megvalósítható a hagyományos térképek 3D-változatba ültetése, állítja Haun.

A fejlesztők szerint az új eljárással bármilyen kartográfiailag releváns információt meg lehet jeleníteni. Máris számos megkeresés érkezett élénk turizmust bonyolító régiókból, például a Bodeni-tó környékéről, ahol például szuvenírként látnak fantáziát a 3D-térképben.

A fejlesztések jelenleg a háromdimenziós turistatérképek megalkotására irányulnak. A legnagyobb akadályt pillanatnyilag egy jelentéktelennek tűnő feladat, a térkép összehajthatósága jelenti. Alexander Haun szerint viszont erre is biztosan találnak megoldást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!