Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Óriástevét találtak Szíriában

2006.10.10. 10:30
A svájci Bázeli Egyetem archeológusai egy eddig ismeretlen őslény maradványaira bukkantak Szíria középső részén. A lelet mellett rejtélyes ősembercsontokat is találtak.

A tevéhez hasonló, de annál nagyobb állat csontvázára Kowm tartományban bukkantak a régészek. A lelet életkorát 100 000 évre becsülik, és ez a tudósok vezetője, Jean-Marie Le Tensorer professzor szerint igazi tudományos szenzáció. "Korábban nem tudtuk, hogy 10 000 évnél régebben is éltek tevék a Közel-Keleten" - nyilatkozta a professzor a Reutersnek.

Az egypúpú óriásteve felépítését és táplálkozását tekintve leginkább a dromedárra hasonlított, bár nagyobb volt nála. Négyméteres magasságával nagyobb volt egy ma élő afrikai elefántnál, a válla három méterrel volt a föld felett. A tudósok 2003-ban találták meg az őslény első csontjait, de csak most állapíthatták meg bizonyosan, hogy milyen állathoz tartoztak.

A tevegigász csontváza mellett hasonló korú emberi maradványokat is felfedeztek, és a régészek azt is tudni vélik, hogy a tevét ősemberek ölték meg, amikor az egy forráshoz ment inni. Az emberi csontok egyértelműen korai homo sapiensre emlékeztetnek, kivéve a fogazatot, ami neandervölgyi emberre enged következtetni, éppen ezért a tudósok még nem tudják, milyen embercsoporthoz sorolhatók az ősember-leletek.

Az időközben Svájcba szállított leleteket alaposabb antropológiai elemzésnek vetik alá, a szíriai helyszínen pedig további ásatásokat kezdenek, hogy megfejtsék az embermaradványok titkát. A Kowm tartomány környéke bővelkedhet az efféle leletekben - ennek a környéknek kulcsszerepe volt az ázsiai és európai ősembertörzsek találkozásában.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft