Benedek
-5 °C
5 °C

Dinoszauruszt neveztek el a Roxfortról

MTI
2006.05.25. 11:24
Harry Potter iskolája, a híres-nevezetes Roxfort boszorkány- és varázslóképző tiszteletére neveztek el egy nemrég felfedezett dinoszaurusz-fajtát.

A feltehetően a növényevő Pachycephalosaurus-ok családjához tartozó őslény 66 millió évvel ezelőtt élt a Földön. Koponyájára Steve és Patrick Saulsbury és Brian Buckmeier műkedvelő paleontológusok két évvel ezelőtt bukkantak Dél-Dakotában - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

A koponyát az Indianapolis-i Gyermekmúzeumnak (Children's Museum of Indianapolis) adományozták, ahol két éven keresztül dolgoztak az egyedülálló leleten, míg szétszedték, megtisztították, majd újra összerakták.

A dinoszaurusz orrán levő hegyes tüskék, csapott homloka és a tarkóján lévő szarvacskák az őslényt a mesebeli sárkányhoz teszik hasonlatossá. Így született az ötlet, hogy a Roxfort boszorkány- és varázslóképző, azaz a Hogwarts School for Witchcraft and Wizardry tiszteletére Dracorex hogwartsia-nak kereszteljék el a dinoszauruszt.

A múzeum munkatársai a "keresztelő" előtt kikérték Joanne K.Rowling írónő engedélyét, aki boldogan belement, mondván, hogy a dinoszaurusz egy kicsit hasonlít a Harry Potter és a tűz serlege című kötetben fölbukkanó sárkányszerű lényre.