A Földnek három Déli-sarka van

2014.09.01. 11:55

A Déli-sark az a pont, ahol a Föld forgástengelye átüti az Antarktisz felszínét, ide mutat az iránytű déli pólusa, ezt mindenki tudja. Ahogy az az “ezt mindenki tudja” típusú dolgoknál lenni szokott, a valóság kicsit bonyolultabb ennél, több különböző Déli-sark is van, és mind folyamatosan mozog.

Először is van a földrajzi Déli-sark, ahol a forgástengely találkozik a Föld felszínével. Ezt érte el anno elsőként Amundsen, ide építették az Amundsen-Scott kutatóbázist, és itt van egy cölöp a jégbe kalapálva, jelezve a pontos pozíciót. Azonban az Antarktisz jégsapkája folyamatos mozgásban van, évente 10-11 métert csúszik el, ráadásul a forgástengely sem állandó, néhány métert ingadozik évente. Így a cölöpöt folyton át kell helyezni, ezt a kutatóbázison élő tudósok mindig Újév napján teszik meg.

A mágneses Déli-sark, vagy más néven déli pólus, ahová az iránytű mutat, innen több mint ezer kilométerre van, a föld forgástengelye ugyanis nem egyezik meg a mágneses tengellyel, 11 fokos szöget zár be egymással a két vonal. A déli pólust nem jelzi semmi, ugyanis kinn van a tengeren, onnan lehet észrevenni, hogy itt az iránytű tanácstalanul forog csak. Ez a pont is mozog, követve a Föld mágneses terének változását, amit pedig a bolygó folyékony fémből álló magjának mozgása okoz.

Végül ott az úgynevezett Elérhetetlenség Sarka, aminek azt a pontot nevezik az Antarktiszon, ami a legmesszebb van a parttól minden irányban. Éppen ezért nehezebb is elérni, mint az igazi Déli-sarkot, csak 1958-ban sikerül eljutnia ide az első expedíciónak. Szovjetek voltak, építettek is ide egy ideiglenes meteorológiai állomást, amit aztán elbontottak, egy életnagyságú Lenin-szobrot hagytak csak a helyszínen. Gépek segítsége nélkül, kizárólag emberi erővel csak 2006-ben sikerült meghódítani ezt a pontot egy kanadai-brit expedíciónak. És mivel az Antarktisz partjainál folyamatosan nőnek a gleccserek, szakadnak le a jéghegyek, a partvonal örökösen változik, így az elérhetetlenség pontjának is állandóan változnak a pontos koordinátái.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM