Celsius fordítva találta ki a hőmérőt

2014.09.01. 12:43

A ma használt hőmérők skáláját Anders Celsius svéd csillagász-matematikus találta ki az 1700-as évek közepén, az ő nevét is viseli a mértékegység a mai napig (a Fahrenheit- és Kelvin-sklálákba most ne menjünk bele). Celsius eredetileg úgy képzelte el a hőméről, hogy az annál nagyobb számot mutasson, minél hidegebb van. A svéd tudományos akadémia elé beterjesztett tanulmányában azt javasolta a hőmérsékletmérés szabványának, hogy a víz forráspontját nevezzék ki nulla, és a fagyáspontját száz foknak. Ezt az akadémia 1742-ben el is fogadta, és a skálát Celsiusról nevezték el.

Celsius azonban két év múlva tuberkulózisban meghalt (mindössze 42 éves volt), a hőmérő szabványának további fejlesztését pedig barátja, a világhírű botanikus Carl Linné vette át. Linné egyetlen változtatást eszközölt rögtön Celsius halála után: megfordította a skálát, mert úgy gondolta, logikusabb és könnyebben értelmezhető az, ha a hideghez tartoznak az alacsony, és a meleghez a magas számok.

A hivatalos definíciót egyébként 1954-ben átírták, a Kelvin-skálához kötve a nem éppen tudományos, de a mindennapi életben általánosan használt Celsiust. A víz fagyáspontja azóta hivatalosan 0,01 Celsius-fok, a forráspont pedig 99,9893.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM