Miért van a férfiaknak mellbimbójuk?

2014.09.01. 11:55

Hogy vajon miért van mellbimbója a férfiaknak, ősi kérdés, talán még ősibb, mint hogy volt-e Ádámnak köldöke. Arisztotelész és Darwin is foglalkozott a témával, utóbbi egyébként azt a hibás választ adta rá, hogy őseink androgünek lehettek, vagyis mindkét nem képes volt a tej kiválasztására és az utódok szoptatására, ennek maradványa a férfi mellbimbó.

valódi ok azonban nem ez, hanem hogy az embrió fejlődése során az emlőszövet korábban, a negyedik-hatodik hét környékén alakul ki, mint hogy a 23. kromoszómapár eldöntené, hogy az utód milyen nemű lesz. Érdekesség, hogy jó néhány emlősnél a hímnemű egyedeknek annak ellenére nincsenek mellbimbóik, hogy embrió korukban ugyanez a mechanizmus működik náluk is. Az egereknél például az utódnak kialakulnak az emlőszövetei és azzal a mellbimbó is, de néhány nappal ezután az egér szervezete elkezdi termelni a PTHrP nevű fehérjét, ami a hímeknél olyan hormonális folyamatot indít el, ami lebontja a már felépült szövetet. Ilyen szempontból tehát az egerek fejlettebbek az embernél.

Hogy az embernél miért nem alakult ki ugyanez a folyamat? Valószínűleg nem járna akkora evolúciós előnnyel a mellbimbó nélküli férfimellkas, mint amekkora energiabefektetés lenne a szervezettől a már kifejlődött szövetek lebontása. A válasz tehát arra, hogy miért van a férfiaknak is mellbimbójuk, az, hogy azért, mert a nőknek is van.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM