Akkor most zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

2014.12.14. 08:27

Gasztrohipszterek és műkedvelő nyelvészek népszerű témája, és ezt imádják is minél többször a tudatlan néptömegek tudomására hozni, hogy a paradicsom a közvélekedéssel ellentétben valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Ennek ugyan az égvilágon semmi gyakorlati jelentősége nincs - hacsak annyi nem, hogy akkor a lecsó valójában gyümölcslevesnek számít - azért érdemes megvizsgálni, vajon igazuk van-e.

Röviden: nincs.

Kicsit hosszabban: már magának a kérdésfelvetésnek sincsen semmi értelme. A botanika ugyanis nem tart nyilván olyan kategóriát, hogy gyümölcs. Van termés, azon belül van valódi és áltermés, de a gyümölcs, mint természettudományos kategória, nincs. A kifejezést a köznyelv leginkább a hagyomány alapján használja, és bárhogyan próbáljuk botanikai határok közé szorítani a jelentését, valami mindig kilóg. Ha csak a húsos terméseket vesszük bele, akkor a dió, ha csak a fás szárú növények gyümölcseit, akkor az eper, és így tovább. Az elterjedt definíció szerint a paradicsom azért gyümölcs, mert magvak vannak benne, és a növény virágjából fejlődik ki - akkor viszont gyümölcs a kukorica is. Sehogy nem áll össze a dolog. A megoldás az, hogy gyümölcs az, amit az ember annak nevez, zöldség meg az, amit annak.

Kivéve Amerikában, ahol törvénybe foglalták, hogy csak azért is zöldség.

Történt ugyanis, hogy 1883-ban különadót vetettek ki Amerikában az importált zöldségekre. 1889-b en egy kereskedőcsalád, a  Nix família pert indított a New York-i vámhatóság ell en , mondván, törvénytelenül vetnek ki adót a paradicsomszállítmányaikra, lévén a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs. A per évekig húzódott, és végül egész en a Legfelsőbb Bíróságig jutott. Roppant szórakoztató részletei voltak, a két fél nyelvészeket és mezőgazdaságban dolgozókat idéztetett be tanúnak, illetve hosszasan elemezték a témába vágó lexikonok szócikkeit.

A bíróság végül úgy döntött, hogy a paradicsom lehet hogy botanikailag inkább gyümölcs, a törvény előtt, gazdasági ügyekben mégis zöldségnek kell tekinteni. Az indoklásban a bíróság azt hozta fel emellett érvnek, hogy a paradicsomot általában köretként, salátaként fogyasztják, és nem desszertként - márpedig ez támasztaná alá azt, hogy inkább gyümölcs. Azt hogy a felhasználás módja döntsön egy növény besorolásáról, már precedens alapján dönthette el a bíróság, egy hasonló adóügyi eset alapján, ahol azzal próbálták az adófizetést megkerülni kereskedők, hogy a bab nem is zöldség, hanem botanikailag növénymag.

2005-ben New Jersey a zöldséget törvénybe is foglalta, amikor az állam hivatalos zöldségévé tette a paradicsomot.

A témába vág még az a nyolcvanas évek óta tartó amerikai vita, ami arról szól, hogy zöldségnek számít-e a ketchup. A legutóbbi kongresszusi döntés értelmében igen. 2011-ben az iskolai ebédek kötelező zöldségtartalmát meghatározó szabályozás mondta ki, hogy egy pizzaszeleten 2 evőkanálnyi ketchup zöldségnek számít. A szabályozást éles kritikák érték, olyan vádak is elhangzottak, hogy nagy élelmiszergyártó cégek lobbija nyomta át ezt a döntést a szenátuson.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM