Tudja, miért olyan rohadt drágák a márkás napszemüvegek?

2015.04.18. 07:59

Egy márkás napszemüveg, mondjuk egy eredeti Ray Ban, Oakley vagy Persol-modell nem olcsó mulatság, simán elkérnek érte 80-100 ezer forintot is. Nem is beszélve a nagy divatmárkák napszemüvegeiről: Armani, Bulgari, Prada, Versace, Ralph Lauren, Dolce & Gabbana, Chanel, Burberry, Tiffany – az összes híresebb luxusmárka logójával találkozhatunk napszemüvegek szárán is, általában igen súlyos összeget mutató árcédula társaságában.

Ennek a sok márkának a napszemüvegeit, amiket most felsoroltunk, mind egyetlen cég gyártja és árulja. És ennél még sokkal többet is. Ez a cég az olasz Luxottica, ami gyakorlatilag versenytárs nélkül tartja az egekben a márkás napszemüvegek árát.

A Luxotticát 1961-ben alapította egy akkor 26 éves olasz műszerész, Leonardo Del Vecchio (ma 79 évesen Európa egyik leggazdagabb embere, a vagyonát 20 milliárd euróra becsülik). 1967-ben kezdett el a cég napszemüvegek gyártásával, majd 1974-ben az árusításukkal is foglalkozni. Az üzlet szépen csordogált, a nyolcvanas években elkezdett Olaszország határain túlra terjeszkedni a cég, 1988-ban pedig az Armanival megkötötte az első licencszerződését, amivel egy híres nemzetközi márkanevet használhatott a napszemüvegein. A kilencvenes éveket hasonló szerződések kötésével, és a konkurensek módszeres felvásárlásával töltötte a cég, így került hozzá a világ két legismertebb napszemüveg-márkája, a Ray Ban 1999-ben (640 millió dollárért), és az Oakley 2007-ben (2,1 milliárd dollárért).

Ma a globális napszemüveg-piacon a Luxocitta részesedése 80% feletti, egyetlen épkézláb konkurensük van, a szintén olasz Safilo (ők egészen hasonló módszerrel építkeznek, övék többek között napszemüvegben a Polaroid, a Carrera, a Gucci, a Dior és a Tommy Hilfiger). A cég forgalma tavaly 7,6 milliárd euró volt, és a Wall Street Journal számításai szerint eszement profitrátával dolgoznak: minden befolyó dollárból 64 cent náluk marad nyereségként. Persze ebből lejön még a nagy divatmárkák licencdíja, meg a luxustermékeknél mindig fontos marketing – és még így is marad 52 cent tiszta profit minden dolláron. Ezt nem csak az árak magasan tartásával érik el, hanem azzal is, hogy a legnagyobb piacokon a napszemüvegek terjesztését sem adják át másnak, saját bolthálózataik vannak. Ezek is különféle fantázianeveken, amelyekről senki nem sejti, hogy egy kézben futnak össze: Lenscrafters, Pearle Vision, Sears Optical, Target Optical, Eyemed, Glasses.com.

A szemészek szerint egyébként a napszemüveg egészségügyi funkciója, vagyis a szem védelme az UV-sugaraktól technikailag nem túl bonyolult és költséges megoldani. A WSJ-nek nyilatkozó szakemberek szerint egy napszemüveg árából a 40-70 dollár (kb. 10-20 ezer forint) feletti rész már a márkanév ára.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM