Los Angeles-i nyomozó lőtte le a hírhedt magyar gengsztert

2015.05.03. 08:47

Markó Béla a hetvenes évek rettegett budapesti gengsztere, a szocialista alvilág királya volt. Betörésekre szakosodott, először még maga tört be, később már másokkal végeztette a piszkos munkát. Budapesti lakásában az alvilági figurák mellett rendszeresen fordultak meg ismert művészek, luxusprostik, Markó méregdrága nyugati luxusautóval járt, igazi nagymenő volt. A végzete mégsem Magyarországon érte utol. 

A 190 centi magas, bivalyerős Markó igazi vagánynak számított a budapesti éjszakában, és nemcsak az alvilág, de a rendőrök is legendákat meséltek arról, mennyire erőszakos és gátlástalan tudott lenni, ha az érdekei úgy kívánták. "Béla jó gyerek volt, rendes fiú. De az igaz, hogy ha ivott vagy drogozott, akkor kijött belőle az állat" – mesélte az Indexnel egy idősebb gengszter, a kilencvenes évek olajos ügyeinek egyik főszereplője, aki a hetvenes években Markó Béla egyik barátja volt. Markó abban is különbözött a hetvenes évek magyar alvilági figuráitól, hogy míg a többségnek legfeljebb csak gázpisztolya volt, addig nála éles lőfegyver volt, ezt az egykori barát visszaemlékezése szerint jugoszláv bűnözőktől szerezte be. Sőt, amíg a magyar bűnözők többsége ekkortájt még hallani sem hallott a nyugaton divatos kábítószerekről, addig Markó már a hetvenes években ismerte és használta a kokaint. Jó barátja, a hatvanas évekbe Los Angelesbe disszidált Szendrő István (Öcsi) ugyanis néha haza-hazalátogatott, ő ismertette meg Markóval a drogokat. És ha Markó kokainhoz jutott, akkor tényleg egy kontrollálhatatlan vadállat lett belőle.

Markóról Zombori Attila is írt a Mesél az alvilág című, a nyolcvanas évek végén megjelenő riportkönyvében, igaz, ott elváltoztatták a nevét, Makó Bélaként isteníti őt egy Juszuf gúnynevű betörő. „Jó vonalai voltak külföldre is, biztos orgazdái voltak. Minden szempontból a csúcson volt. (…) Ékszerészek, gazdag maszekok, magánzók és életművészek látogatták a lakását, ahol a legmenőbb kurvák lesték a vendégek minden óhaját. (…) A legkiválóbb gengszter, akit valaha ismertem” – mesélte Zomborinak a betörő.

A főleg betörésekre szakosodott Markó kulcsszerepet játszott abban a betöréssorozatban, amin a hetvenes-nyolcvanas években még a ma már belügyminiszterként ismert Pintér Sándor is nyomozott, méghozzá vizsgálóként. (Ez volt az úgynevezett Presztízs-ügy.)

Azaz Pintér pontosan tudta, kicsoda Markó Béla. Mégsem tudták elkapni, mivel a nyolcvanas évek elején a rettegett gengszter lelépett az országból. Annak ellenére, hogy a rendőrök ekkor már folyamatosan figyelték. Egyik reggel kék dzsekijében gyalog kisétált a Keleti pályaudvarra, felszállt a Wiener-Walzerre, majd nem sokkal később a rendőrségi figyelők azt regisztrálták, hogy egy kék dzsekis, Markóhoz kísértetiesen hasonló alak leugrik a vonatról és taxiba száll. Mire elfogták és azonosították, kiderült: egyik hasonmása akadt horogra, Markó pedig már valahol Ausztriában jár. Markó Mexikóba utazott, ahol névházasságot kötött egy amerikai nővel, hogy az Egyesült Államokban telepedhessen le. Mindebben Szendrő István segített neki, aki ekkor jól ismert név volt a kaliforniai magyar alvilágban. 

A hála nem maradt el. Nem sokkal a megérkezése után egy Los Angeles-i házibuliban Markó lelőtte Szendrőt. Markó egy régi barátja az Indexnek azt mesélte, hogy egy nőn veszett össze a két férfi. "Öcsinek volt egy nője, aki korábban Béla csaja volt. Béla nem tudta elviselni, hogy Szendrő lekezelően beszél a csajjal, ezen balhéztak össze" - állította a barát. Egy másik teória szerint Szendrő kényelmetlenné vált a Los Angeles-i magyar alvilág egyik vezetőjének, aki Markót bízta meg azzal, hogy végezzen Szendrővel. 

Bár ma már nehéz ellenőrizni, mi vezetett a gyilkossághoz, az biztos, hogy Szendrőnél is volt egy fegyver, de végül ő húzta a rövidebbet. Markó mégis megúszta az ügyet, a rendőrség ugyanis úgy ítélte meg, hogy önvédelemből lőtt. Nem emeltek vádat ellene.

Később Markó kisebb-nagyobb ügyek miatt az amerikai börtönöket is megjárta, drogkereskedelem és szexuális erőszak miatt is ült. A végzete 1990. október 9-én egy hollywoodi magyar étteremben érte utol. Az akkor 37 éves maffiózó az étterem alkalmazottait zaklatta. Csakhogy ugyanott evett akkor egy ismert Los Angeles-i nyomozó, az 50 éves Russel L. Kuster. A nyomozó közbeavatkozott, de a bedrogozott Markó megvadult. Kiment az autójához és egy fegyverrel tért vissza, majd azonnal tüzet nyitott a rendőrre. Kuster összeesett, de még volt annyi ereje, hogy viszonozza a támadást és agyonlőtte a magyar gengsztert.

Kuster hős lett, temetéséről címlapon számolt be a Los Angeles Times napilap. Ekkor derült ki az is, hogy Kuster volt az, aki a papírmunkát végezte a majdnem tíz évvel azelőtti Szendrő-gyilkosságnál. Azaz végső soron ő hagyta kisétálni Markót a rendőrségről anélkül, hogy vádat emeljenek ellene emberölés miatt.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM