A világ legnagyobb nukleáris fegyverarzenálját delfinek őrzik

2015.05.10. 08:14

A Kitsap haditengerészeti bázis az amerikai hadsereg egyik legfontosabb támaszpontja. Seattle-től alig 40 kilométerre helyezkedik el a Csendes-óceán partján, ami stratégiai fontosságú hellyé teszi - elvégre a kontinentális USA-ból innen van legközelebb Észak-Korea, Kína, és Oroszország is. Ez a bázis az otthona több repülőgép-hordozónak, sok tengeralattjárónak, illetve itt tartják azokat a Trident nukleáris rakétákat, amelyek utóbbiak legfélelmetesebb fegyverének számítanak. Itt őrzik az amerikai nukleáris arzenál közel negyedét, ami több mint 2000 robbanófejet jelent, főleg 100 kilotonnás W76-osokat és 457 kilotonnás W88-asokat. Összehasonlításképpen: Hirosimát egyetlen, 15 kilotonnás bomba pusztította el.

El tudja képzelni, hogyan őrzik azt a helyet, ahol alsó hangon tízezer hirosimányi atombomba van? Nem, nem tudja elképzelni.

A kikötőt például speciálisan kiképzett katonai delfinek őrzik. Az állatokat egy kaliforniai bázison képzik ki, egy speciális, 2002-ben indult haditengerészeti program keretében, amire évi 14 millió dollárt (3,7 milliárd forint) költ a Pentagon. jelenleg 85 delfin és 50 fóka kiképzése zajlik.

Katonai delfineket egyébként a hatvanas évek óta használ az amerikai hadsereg, elsősorban felderítő feladatokra. A palackorrú delfin nagyon intelligens, jól idomítható állat, ezen felül villámgyors, jobban manőverezik, mint bármilyen tengeralattjáró, és jobban tájékozódik, mint a legjobb, ember által készített szonárok. És ami a legfontosabb: remekül álcázzák magukat a tengeri élővilág természetes részének, hiszen pont úgy néznek ki, mint egy delfin. Az állatok arra vannak kiképezve, hogy járőrözzenek, és közben azonosítsák a gyanús objektumokat, ami akár ellenséges búvár, tengeralattjáró, vagy akna is lehet; és ezeket jelezzék a bázisnak.

A Navy SEALS szuperkommandó (ők ölték meg Oszama bin Ladent is) több tagja is utalt arra, hogy a delfinek ezen felül azért tudnak még egy-két trükköt: robbanóanyagot ragasztani a célpont hajóra, vagy az orrukra erősített injekcióstűvel ellenséges búvárokat megbökni, és azzal rövid úton likvidálni. Az amerikai haditengerészet természetesen határozottan tagadja, hogy valaha ilyesmire képeztek volna ki delfineket.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM