A Youtube majdnem párkereső oldal lett

maxresdefault 2
2015.05.30. 13:45

Ma már el sem tudjuk képzelni a napunkat a Youtube nélkül, pedig kis híja volt, hogy az lett belőle, ami: a világ legnézettebb videomegosztó oldala. Mert hogy eredetileg párkereső oldalnak indult csak aztán befuccsolt.

A készítők, Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim a PayPal alkalmazottaiként ismerkedtek meg egymással. Az első nagyobb összeghez akkor jutottak hozzá, mikor az Ebay 2002-ben felvásárolta a PayPalt. Ekkor a három munkatárs úgy döntött, hogy saját projektbe kezd, hogy legközelebb az övék legyen az a cég, amivel milliárdokat lehet kaszálni, ne csak alkalmazottak legyenek.

Az első ötletük, a Tune In Hook Up névre hallgató társkereső elég csúnyán beleállt a földbe. Ha az internetes oldalakat archiváló szolgáltatások valamelyikével, például a Wayback Machine-nel megnézzük, hogy nézett ki a youtube.com a megjelenés környékén, 2005. április 28-án, láthatjuk, hogy a korai változatok egyikén még szerepelnek a párkereső oldalak alapkövei: lenyíló menükben lehet beállítani, hogy milyen nemű a felhasználó, és milyen párt szeretne magának. A következő, alig egy nappal később született képről ez a menüsáv már hiányzik.

Képernyőfotó 2015-05-29 - 10.06.24.png

A Youtube keletkezése körül elég sok a legenda, és a ködöt a három alapító sem feltétlenül szeretné eloszlatni. A lehetséges változatok szerint a készítők akkor kaptak ihletet, amikor

  • egy házibuliról készült videókat akartak szétküldeni a haveroknak,
  • nem találtak videót Janet Jackson és Justin Timberlake 2004-es Super Bowlos akciójáról,
  • besült a videós párkeresős oldaluk.

A Youtube.com domaint 2005. február 14-én jegyezték be, a videomegosztó a következő néhány hónapban fejlődött fel igazán. 2005 májusában indult a bétateszt, novemberben az éles oldal. 2006 júliusában már naponta 65 ezer új videót töltöttek fel a felhasználók, és 100 millió videót néztek meg ugyanennyi idő alatt.

2006 novemberében, vagyis alig egy évvel az indulás után a céget (és ezzel az oldalt is) felvásárolta a Google: 1,65 milliárd dollárt fizettek a mai népszerűségéhez képest aprócska, de már akkor is jelentős forgalmat generáló Youtube-ért.

Kicsit jobb ötlet volt tehát ez a videós dolog, mint egy újabb párkereső oldal.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM