Brazíliában van egy sziget, amit elfoglaltak a halálos kígyók

2015.08.07. 10:03

Brazília partjainál, mindössze 150 kilométerre São Paulótól, az ország legnépesebb városától van egy hely, Ilha da Queimada Grande – vagy ahogy a helyiek ismerik, a Kígyósziget. A 0,43 négyzetkilométeres szigetet elkerülik az emberek, nem véletlenül: egyes kutatók számításai szerint négyzetméterenként 1-5 kígyó él rajta. Ezt érdemes átgondolni még egyszer. Nagyjából akkora területen, amit minden irányba egy-két lépéssel bejárhat, öt kígyó van. A területen rengeteg költözőmadár él, elég ahhoz, hogy eltartsák ezt a rengeteg kígyót.

Marcelo Duarte biológus szerint, aki már több mint hússzor járt a Kígyók Szigetén, kicsit túlzás a helyiek számítása, inkább az egy kígyó per négyzetméter lehet a valós adat.

Az egész talán nem is lenne annyira félelmetes, ha apró, nem mérges kígyókról lenne szó. De van egy rossz hírünk: a szigeten élő állatok a viperafélék családjához tartoznak, úgynevezett arany lándzsakígyók (Bothrops insularis).

Ez az egyébként súlyosan veszélyeztetett faj felelős Brazíliában a halálos kígyómarások 90 százalékáért.

A szigetet elfoglaló arany lándzsakígyók (csak ez az egy kígyófaj él rajta) több mint fél méter hosszúak, és olyan erős, gyorsan ható mérget termelnek, amely szétmarja a húst a harapás környékén. Ez az egyik legmérgesebb kígyófaj a világon, akit megharapnak, általában nem él annyi ideig, hogy eljusson a kórházba. Azaz a szigeten a sűrűségük miatt mindig nagyjából három lépésre vagyunk a haláltól. 

A kígyók annyira veszélyesek, hogy a brazil haditengerészet megtiltotta a kikötést a szigeten.

A környéken lakók két halálesetre emlékeznek (valószínűleg inkább csak anekdotákról van szó): az egyiknél egy horgász véletlenül kikötött a szigeten banánt szedni, megharapták. Még visszajutott a csónakjáig, ahol végzett vele a kígyó mérge. Az mindenesetre biztos, hogy korábban banánültetvényeket terveztek a szigetre, de az állatok miatt az egészből nem lett semmi.

A másik történet a sziget utolsó világítótorony-üzemeltetőjéről szól: a kígyók az ablakon keresztül bemásztak, megtámadták a férfit, feleségét és három gyereküket. Megpróbáltak elmenekülni, a csónakjukhoz eljutni, de a kígyók megmarták őket. Az már valószínűleg csak a legenda része, hogy a megmentésére küldött emberek is egytől egyig meghaltak.

A történetek akár igazak, akár nem, alapjuk mindenképpen lehet, mert a kígyók tényleg mérgesek, és tényleg nagyon sokan vannak, a Discovery zoológus szakértőjének 2015-ös számítása szerint a szigeten négyezer mérges kígyó él – ez viszont ellentmond más szakértők számításainak, mivel így nem stimmel a négyzetméterenként 1-5 kígyószám: a kutatók eredetileg acre-ban (angol hold - 1 acre = 4047 négyzetméter számoltak), ekkora területen él 1-5 állat.

Talp alatti birodalmak

Részlet a Spektrum műsorából.