Él egy ember a Földön, akinek a klingon az anyanyelve

2015.09.07. 08:56

Alec Speers 21 éves amerikai srác, a University of Northern Colorado egyetemre jár, jövőre diplomázik. Ő az egyetlen ember a világon, akinek a klingon az anyanyelve. Igen, a Star Trek idegen lényeinek fiktív nyelve. Persze nincs szó arról, hogy Alec felmenői között földönkívüliek lennének, a dolog mögött az apja áll, aki saját bevallása szerint nem egy kimondott Star Trek-rajongó, viszont nyelvész, és vonzódik a fura kísérletekhez. Amikor Alec megszületett, dr. d'Armond Speers rájött, hogy ez egy soha vissza nem térő alkalom arra, hogy kipróbálja, fel lehet-e nevelni egy gyereket úgy, hogy egy kitalált nyelven beszélnek hozzá, ezt tanulja meg az anyanyelveként.

A kis Alechez élete első három évében az apja kizárólag klingonul beszélt, klingon szavakra tanította, klingon altatódalt énekelt neki. Utóbbi némi nehézségbe ütközött, lévén a klingonok harcos nép, a tévésorozatban nemigen mutatták be, miket énekelnek a gyerekeiknek, ezért dr. Speers a klingon birodalmi himnuszt használta. Hasonlóképpen próbára tette a kreativitását, amikor olyan dolgokra kellett kifejezéseket improvizálnia a fiktív nyelven, mint a cumisüveg vagy a pelenka. A történethez hozzátartozik, hogy Mrs. Speers, aki egyébként teljes mértékben támogatta a kísérletet, ezzel párhuzamosan angolul beszélt Alechez, aki így nem tisztán klingon anyanyelvűként, hanem kétnyelvű gyerekként nőtt fel, hogy a későbbiekben ne legyenek beilleszkedési és tanulási problémái.

Dr. Speers elmondása szerint a kísérlet egészen jól haladt nagyjából három éven át, Alecnek tökéletes volt a klingon kiejtése, és nagyjából az angollal párhuzamosan fejlődött a szókincse, illetve az általános beszédkészsége. Azonban minél többet találkozott Alec más gyerekekkel és azzal az angol nyelvvel (Star Treket sosem nézett a kísérlet alatt), annál inkább elkezdte elutasítani a klingont, és a klingonul beszélő apjának is inkább angolul válaszolt. Végül hároméves korában a szülei beszüntették a kísérletet, és Alec hamarosan el is felejtette a földönkívüli anyanyelvét.

A klingon nyelvet egyébként csak évtizedekkel a klasszikus első Star Trek sorozat után, 1984-ben, a harmadik mozifilmhez kezdték el rendes nyelvként felépíteni, addig a klingonokat alakító színészek csak halandzsáztak. A nyelv megalkotása és máig tartó fejlesztése Marc Okrand nyelvész nevéhez fűződik, a rajongók pedig annyira komolyan veszik, hogy még Klingon Nyelvi Intézetet is létrehoztak köré.