Van egy 300 oldalas regény, amelyben nincs e betű

2015.09.16. 15:02

A magyar nyelv híres arról, hogy hosszasan el tudunk beszélgetni csak olyan szavakat használva, amelyekben az "e" szerepel magánhangzóként: ez az eszperente nyelv. Nem sok ilyen nyelv létezik a világon. Most próbáljuk ki az ellenkezőjét, próbáljunk meg úgy elmondani néhány mondatot, hogy ne legyen benne e hang. Lehetetlen?

Georges Perec francia író pont ezt tette, 1969-ben kiadott regényében egyetlen e betű sem szerepel, eltekintve persze a szerző nevétől. És nem egy rövid novelláról van szó, hanem egy 300 oldalas könyvről. La Disparition (A hiány) a könyv címe, ez az egyik legismertebb lipogramma.

A lipogramma olyan szöveg, amelyből szándékosan kihagynak egy vagy több betűt. A regény annyira sikeres volt, hogy több nyelve is lefordították, persze az adott nyelv adottságainak megfelelően más-más betűket kerültek el benne. A spanyol fordításnál például az a betű hiányzik, az orosznál az o betű nem szerepel a könyvben.

Perecnek annyira megtetszett a munka, hogy utána írt még egy regényt, amelyben csak e magánhangzós szavakat használ. Ez volt a Les Revenentes.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM