Mik azok az apró fehér foltok a körmén?

2015.11.08. 07:24 Módosítva: 2015.11.08. 07:27

Gyerekkorában gyakran hallotta, hogy azért vannak fehér pöttyök a körmén, mert nem eszik elég vitamint, és igenis meg kell enni a spenótot és a répát. Nos, ez csak félig-meddig fedi a valóságot. A körmön lévő fehér pöttyök nagyon sok mindentől kialakulhatnak, lehetnek valóban a vitaminhiány jelei is, de kialakulhat trauma, sérülés, fertőzés, mérgezés miatt is.

Mielőtt továbbmennénk, elevenítsük fel, hogyan alakul ki a köröm. A köröm anyagát a tövénél található mátrixsejtek termelik. A körömtest alsó felszínén hosszúkás lécek vannak, amelyek az irharéteg kitüremkedéseibe illeszkednek. A köröm szövete két rétegből áll, a felső réteget elszarusodott sejtek alkotják, a mélyebb réteg a körömcsíra, ez küldi a hámléceket a körömágy irhalécei közé.

A köröm keletkezési folyamatát megzavarhatják sérülések, tápanyaghiány, anyagcserezavarok vagy akár egyes gyógyszerek is. Ekkor a szaruanyag másképp épül fel, szerkezete megváltozik, apró léghólyagocskák alakulnak ki.

A fehér pöttyök valójában ilyen apró, szaruba záródó légbuborékok, a jelenséget tudományosan leukonychiának nevezik. Vitaminhiány esetén is kialakulhat, leginkább cinkhiány miatt, de a kalcium vagy B6-vitamin hiánya is okozhatja. Fehérjében szegény táplálkozás miatt is előjöhet, és egyes gyógyszerek is okozhatják. Gyógyítani nem lehet, vagyis a fehér foltokat nem tudják eltüntetni a körömről, egyszerűen meg kell várni, míg lenő.

(A Ma is tanultam valamit rovat java sok új tartalommal megjelent könyvben is, az Index grafikusainak illusztrációival, ide kattintva tud belelapozni.)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM