Melyik a legerősebb izmunk?

2016.01.19. 09:27

Aki végzett már megerőltető testmozgást, pontosan tudja, hogy hány izom van az emberi testben, mert ilyenkor mindegyik külön-külön fáj. Az izmaink nélkülözhetetlenek a mozgáshoz, így természetes, hogy többnyire nagy erőkifejtésre is képesek. De melyik a legerősebb izom az emberi testben? A válasz nem egyértelmű: attól függ, hogy hogyan mérjük az izmok által kifejtett erőt.

Ha azt nézzük, hogy hogy melyik izom tudja a legnagyobb erőt kifejteni, a soleus lenne a győztes, vagyis a lábikra izmai – közismertebb nevén a vádli. Enélkül nem tudnánk járni, felállni, futni, se táncolni. Ha a vádlink nem fejtene ki folyamatosan húzóerőt, miközben állunk vagy futunk, folyton elesnénk.

Más a helyzet, ha azt vizsgáljuk, melyik izom tudja a legnagyobb nyomást kifejteni. Ilyenkor azt is figyelembe veszik, hogy az adott erő mekkora területre hat. Így lehet kategóriagyőztes a rágóizom, az állkapocs izmai. Az ember harapóereje több száz kiló is lehet négyzetcentiméterenként – persze, ez a fogsor állapotától és a rágóizmok erejétől is függ. A Guinness Rekordok Könyve szerint az emberi harapóerő világrekordját a floridai Richard Hofmann tartja, aki 1986-ban két másodpercig négyzetcentiméterenként 442 kiló erővel tudott harapni.

Kövessen minket a Facebookon is!

Egyesek azzal érvelnek, hogy a szüléshez használt izmok a legerősebbek, jelesül a méhizomzat. Az igaz, hogy egy csecsemőt kell átpréselni velük a külvilágba; enélkül nem működhetne a szülés. De mivel ezeket az izmokat kizárólag szüléskor veszik igénybe, és az erejüket hormonális és biokémiai tényezők is befolyásolják, a méhizomzatot többnyire figyelmen kívül hagyják az izmok erősségének osztályzásakor.

Rugalmasság terén a nyelv verhetetlen. A nyelv nélkül nem tudnánk táplálkozni, ízlelni, beszélni és csókolózni; kétségbevonhatatlanul hasznos szerv. De bármilyen sokoldalú is, az ereje nem mérhető más izmainkéhoz, főleg nem a szervezet hosszútávfutójához, a szívizomhoz. A szívizom a beérkező elektromos impulzusok hatására összerándul, tovább pumpál 59 milliliter vért, és egy életen át működik. Évi 40 millió szívdobbanással számolva hetvenéves korunkra elérhetjük a 2,5 milliárd szívdobbanást. Ekkora erőkifejtésre más izom nem képes.

Ja, és a legnagyobb izmunk a farizom, vagyis a fenék. Hölgyeim, nyugodjanak meg, mindenki így van vele.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM