Egy kutyaév nem is hét emberév

2016.08.03. 07:10

Gyakran hallani, hogy a kutyák életkorát viszonylag egyszerű kiszámolni: csak meg kell szorozni a leélt (emberi) éveiket héttel, és már is megtudjuk, házi kedvencünk mekkora matuzsálem. Kis igazság van a történetben: a kutyák tényleg gyorsabban öregszenek, mint az emberek, nem is élnek 80 évig, de a képlet egyszerű szorzásnál jóval bonyolultabb. 

A közhiedelem a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy kétéves kutya egy 14 éves tininek felel meg, egy tízéves kutya pedig már hetven lenne. A szorzás helyett azonban jóval több dolgot kell bevenni a képletbe: a súlyát, a fajtáját, egészségügyi állapotát. És még így sem sima szorzásról van szó: a kutyák első két éve inkább 24 emberi évnek felel meg, átlagban. Nagyon sok fajtánál az első kutyaév 14-15 emberi év. Utána már a méretétől, fajtájától is függően más-más számokkal kell továbbszámolnunk.

Nagyot már nem tévedünk, ha méret alapján számolunk: vannak a kis kutyák (~9 kiló és alatta), közepesek (9- től felfelé ~23 kilóig), nagyok (23-tól 40 kg-ig) és óriások (40 felett) – a felosztásnak más gyakorlati értelme nincs, az életkor átszámításánál nagyjából működik. A nagyobb kutyák eszerint kicsit hamarabb öregszenek meg, mint a nagyon kis termetű kutyák. Lásd a lenti grafikont vagy ezt a táblázatot.

Untitled-1 15.56.18

Összességében, átlagolva nagyjából 1 naptári év alatt a kutyák ötöt öregednek kicsi és közepes kutyáknál, 6-7 évet nagyobb fajtáknál. Így egy tízéves mopsz emberi évben nagyjából 64 évesnek számít, míg egy dán dog már 80-nak.

Leegyszerűsített, de még használható képlet, ha az első két évben 10,5 kutyaévvel számolunk, utána minden évben 4 kutyaévvel. A keverékek egyébként általában tovább élnek, mert nagyobb a genetikai változatosságuk, ellenállóbbak a betegségekkel szemben.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM