A halak is le tudnak égni
Hőségben nagyon fontos, hogy az ember ne csak saját magára, de háziállataira is gondoljon – a kutyák, macskák, hörcsögök, nyulak stb. megóvására gyakran fel is hívják a figyelmünket. De azt kevesen tudják, hogy a tűző napon a halak sincsenek biztonságban. Legalábbis azok, amelyek sekély vízben ragadtak, ezek ugyanis le tudnak égni, különös tekintettel a kerti tavakban előszeretettel tartott koi pontyokra. Akár végzetes is lehet számukra, ha sokáig nem jutnak árnyékhoz, illetve ha a napégést sokáig nem kezelik rajtuk.
Természetes közegben ez a veszély nem annyira fenyegeti a halakat, méghozzá több ok miatt. Általában mély és nem éppen kristálytiszta a víz, ahol élnek, így kicsit lesüllyedve védettek is lesznek a káros UV-sugárzással szemben.
Sőt, olyan fajok is vannak, amelyek saját maguk gyártják a naptejet. Az Oregoni Állami Egyetem kutatói fedezték fel még 2015-ben, hogy a szivárványos pisztráng, az amerikai aligátor, a közönséges levesteknős, de még a háztáji csirke szervezete is előállítja a gadusol nevű anyagot, ami kiváló UV-védelmet biztosít. Korábban úgy hitték, hogy csak bizonyos gombák, algák és baktériumok képesek erre.
A halak leégését nem egészen úgy kell elképzelni, mint az emberekét; nem kezdenek el hámlani utána, de a bőrük valóban megéghet. Napégés esetén a testüket védő nyálkaréteg vékonyodik el, és mivel ez védi a halakat a betegségektől és a fizikai sérülésektől, sérülékennyé válnak. Már ez is a pusztulásukhoz vezethet, de ha sokáig nem kapnak árnyékot, a sebek elüszkösödhetnek, ami önmagában vagy a vele érkező fertőzésekkel lehet végzetes.
Ne maradjon le semmiről!
Rovataink a Facebookon