Vízre is lehetünk allergiásak

2016.10.04. 10:42

Eleinte az orvosok is furcsállták, hogy egy ember allergiás lehet a vízre, és még most sem teljesen biztosak abban, hogy mi áll a jelenség hátterében, de a megfigyelések önmagukért beszélnek: vízallergia létezik.

Akik ezzel a betegséggel élnek, azoknak a vízzel való érintkezés – legyen az eső, verejték vagy könnycsepp – órákon át tartó fájdalmas viszketést okozhat. Nem tudnak felmosni, ritkán zuhanyoznak, de még a busz után se futhatnak, mert az izzadság ugyanolyan kellemetlen nekik, mint a tiszta víz. 

Hogyan lehet életben maradni víz nélkül, amikor ez az élet alapja, és az emberi test 60 százaléka is ebből áll? Az aquagenic urticaria néven ismert állapot szörnyen elviselhetetlen, de túlélhető. A testben lévő, vagy oda bejutó víz nem is okoz fájdalmas reakciókat, csak amikor a bőrrel érintkezik a folyadék. Akkor is, ha minden vegyszertől, sótól vagy más egyéb anyagtól mentesített, tiszta desztillált víz ér a bőrhöz.

Sokáig csak feltételezések voltak azzal kapcsolatban, hogy mi okozza a betegséget. Az biztos, hogy szó szoros értelmében nem allergiáról van szó, hanem valószínűleg egy hibás immunválasz okozza a bajt.

Az egyik első elmélet szerint a legkülső – elhalt bőrsejtekből álló – réteggel érintkezve toxikus vegyületek szabadulnak ki, és ez generál immunválaszt. Mások szerint a víz egyszerűen csak feloldja a külső bőrrétegben lévő kemikáliákat, ami lehetővé teszi, hogy mélyebbre hatoljanak, és ez okozza a reakciót.

Az már kiderül, hogy amikor a bőrt vegyi oldószerekkel kezelik, és ezáltal több víz hatol be ebbe a rétegbe, akkor a helyzet sokkal rosszabb. A legkülső réteg teljes eltávolítása után azonban a reakció normális.

Az orvosok megpróbálkoztak antihisztaminos kezeléssel, mintha allergiás reakcióról lenne szó, de ez nem vált be. Ezuán megpróbálták az IgE antitestet blokkolni, amely szintén az allergiával van összefüggésbe, mert a laboratóriumi tesztek arra utaltak, hogy a vízallergiások is ebből az antitestből állítanak elő sokat, csak nem egy külső allergénre reagálva,, hanem a saját testükben lévő valamivel szemben.   

Jó hír, hogy az aquagenic urticaria kialakulásának esélye csupán 1:230 000 000, vagyis körülbelül 230 millió emberből egy szenved ebben a betegségben. Az is jó hír, hogy találtak egy asztmagyógyszert, amely az IgE termelésére hat, és az urticaria többféle változatát sikerült gyógyítani vele. A rossz hír az, hogy az omalizumab nevű hatóanyagot csak asztmára írják fel az orvosok, és a vízallergiásoknak havi több mint ezer euróba kerül, ha használni akarják.

Ne maradjon le semmiről!