Az első vadnyugati pisztolypárbaj története

2016.11.12. 07:07

Unalomig ismert kép, amikor a jó és a rossz cowboy egymással szemben áll a régi vadnyugaton, halálos csöndben, összeszűkült szemekkel nézik egymást. Aztán hirtelen előrántják a pisztolyukat, bumm, bumm, és a rosszfiú holtan esik össze. Alig van olyan westernfilm, amiben ne lenne ilyen jelenet, azt gondolnánk, hogy az ilyesmi mindennapos volt a 19. századi Amerikában.

De valójában nem volt ennyire romantikus az az időszak; a lövöldözéseket inkább részegen kezdték bárokban, valamilyen vita után. A csapdák és hátbatámadások sokkal gyakoribbak voltak, mint a klasszikus pisztolypárbaj.

Wild Bill Hickok és Davis Tutt párbaja - Harper New Monthly Magazine 1867.
Wild Bill Hickok és Davis Tutt párbaja - Harper New Monthly Magazine 1867.
Fotó: Wikipedia

De azért akadt párbaj is, ami az európai lovagi korra vezethető vissza - úriemberek így rendezték vitáikat egymás között. A 19. században néhány amerikai átvette ezt a szokást és átalakították a kor követelményeihez. A párbajhoz a feleknek hatlövetű pisztolyt kellett hordaniuk és csak akkor számított önvédelemnek a lövöldözés (vagyis nem ítélhették el emiatt a gyilkost), ha mindkét fél fel volt fegyverkezve.

Wild Bill Hickok 1869-ben
Wild Bill Hickok 1869-ben
Fotó: Wikipedia

Az egyik első ismert pisztolypárbajt 1865. július 21-én vívták Springfieldben, Missouri államban. Davis Tutt és James Butler Hickok (később Wild Bill Hickok néven vált hírhedtté) voltak a párbajozó felek. Tutt és Hickok barátok voltak, de ahogy az lenni szokott, zavaros nőügyek miatt megromlott a kapcsolatuk. Pontosan nem is tudni, mi történhetett, állítólag Hickok teherbe ejtette Tutt nővérét, Tutt pedig Hickok eközben barátnőjével feküdt le. Akárhogy is, amikor a két férfi július 20-án leült egymással kártyázni a Lyon House hotelben, már nem voltak jóban.

Itt kicsit összekuszálódik a történet, az egyik változat szerint a kártyán vesztek össze, a másik szerint Hickok nem is volt hajlandó Tutt ellen játszani, erre Tutt Hickok ellenfeleit segítette tanácsaival. Hickok állítólag kétszáz dollárt vesztett aznap este. Olyan történet is van, hogy egy nőn vesztek össze. Akármi történt, a lényeg, hogy a két férfi megegyezett abban, másnap párbajozni fognak.

Másnap pontban este hatkor a két férfi egymással szemben állt a város főutcáján. Illetve nem is álltak, ahogyan a klasszikus filmjelenetek szereplői, hanem lassan egymás felé haladtak. Amikor nagyjából hetven méterre voltak egymástól, Hickok felkiáltott, hogy "Ne gyere közelebb, Dave!", erre Tutt idegesen előkapta pisztolyát és lőtt. A lövés nagyon mellé ment. Hickok ekkor hidegvérrel elővette saját pisztolyát és mellkason lőtte ellenfelét. Tutt holtan esett össze.

Hickokot nem vonták felelősségre az esett miatt, nem emeltek vádat ellene emberölésért. Tizenegy évvel később halt meg egy sokkal gyakoribb összetűzésben: egy fiatal pisztolyhős hátba lőtte kártyázás közben. A legenda szerint Hickok kezében két fekete ász és két fekete nyolcas volt. Ez azóta a halott ember lapjainak nevezik.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM