A Jack Daniel's gyár városában tilos alkoholt árulni

2016.11.18. 06:58

A Jack Daniel's az egyik legismertebb whiskeymárka a világon, már több mint 140 éve gyártják. Világhírét az 1950-es éveknek és olyan hírességeknek köszönheti, mint Winston Churchill vagy Frank Sinatra. A legendás whiskeyt egy Tennessee államban lévő kisvárosban, Lynchburgben állítják elő. Lynchburgbe évente több mint negyedmillió turista látogat, akik nem is a városra, hanem a híres desztillálóra kíváncsiak. Természetesen azt is remélik, hogy helyben megkóstolhatják a híres italt, de csalódniuk kell. A városban, sőt, az egész megyében ugyanis tilos alkoholt árulni.

Moore megye úgynevezett dry county, száraz megye. A 30-as évek alkoholtilalmának idejéből fennmaradt szabályozás szerint itt tilos alkoholt árulni. Nem ez az egyedüli ilyen állam Amerikában - mivel ezt helyi törvények szabályozzák, több város döntött úgy az alkoholtilalom feloldása után, hogy megmaradnak a teljes tiltásnál. Idővel sokan lazítottak a szigorú szabályokon, olyan városok is voltak, amelyek később lehetővé tették az alkohol árusítását, de vannak, amelyek megmaradtak a teljes tiltás mellett.

Lynchburgben nem is szavaztak anno a kérdésről, egyszerűen életben tartották az alkoholtilalomról szóló szabályozást. Az alkoholtilalmat Tennessee államban még 1910-ben vezették be, ekkor a whiskey desztillálását is leállították a gyárban. Egy évre rá a gyáralapító Jack Daniel meghalt, a legenda szerint azért, mert haragjában belerúgott saját széfjébe és a lábujján keletkezett seb miatt vérmérgezést kapott. A hivatalos életrajzírók szerint nem egészen így történt az eset, a halál pontos okát azonban nem tudjuk.

A gyár St. Louisba költözött, és egészen addig működhetett, míg az egész országra ki nem terjesztették az alkoholtilalmat. Egészen az 1933-as feloldásáig nem is gyártották a Jack Daniel'st. A Lynchburgben lévő gyárat akkor sikerült beindítani, amikor Tennessee szenátora, Lemuel "Lem" Motlow közbenjárt ennek érdekében. Motlow mellesleg Jack Daniel unokaöccse volt, és amellett hogy szólt néhány jó szót a család érdekében, ő maga is beszállt az üzletbe.

A Jack Daniel's népszerűsége azóta töretlen. A városban egyetlen helyen lehet Jack Daniel'st kapni, ez a gyár ajándékboltja. De ez is csak egy emléküveg, whiskey van ugyan benne, de az állam határain belül tilos kinyitni.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM