A világ leghorrorisztikusabban szaporodó állata

2016.12.07. 07:03

Pusztán a véletlen műve lehet, hogy David Cronenberg nem forgatott még biohorrort a horgászhalak szaporodásáról, mert talán egyetlen másik állat sem párzik bizarrabb módon. Pedig van miből válogatni, a banáncsiga péniszmérete például megegyezik a testhosszával, a hímnős egyedek kölcsönösen megtermékenyítik egymást, az aktus végén pedig leharapják egymás péniszét. De mi ez ahhoz képest, hogy a hím feloldja a saját szerveit, és beleolvad a nősténybe?

Valójában a horgászhalalakúak rendjéről van szó, ezen belül a különböző fajoknál vannak eltérések, de a legtöbben hasonlóan szaporodnak, például az atlanti ördöghalként is ismert európai horgászhal.

Kicsi, béna, de gyorsan oldódik

A hím olyan fejletlen, hogy ha nem talál rövid úton egy nőstényt, amelyre ráakaszkodhat, akkor elpusztul, mert önállóan még táplálkozni se képes. Az egyedüli funkciója a megtermékenyítés, ha úgy tetszik, ez a férfi princípiuma beteljesítése. Ennek megfelelően az egyedüli fejlett testrésze a szagló-, és néhány faj esetében a látószerve, mert ezekkel találja meg a nőstényt.

hala
Fotó: Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI

Ha megvan a kiszemelt nőstény, a hím eggyé válik élete párjával, de a szónak kevésbé a romantikus, mint inkább a vérfagyasztó értelmében: a sokkal apróbb testű hím beleharap a nőstény bőrébe, és parazitaként rácsatlakozik. Ha a helyére került, kienged egy enzimet, amely feloldja a saját száján és a nőstény testén a bőrt, és a két egyed a véredények szintjéig összeolvad. Innentől a hím az immár közös keringési rendszeren keresztül jut táplálékhoz, aminek köszönhetően meg is erősödik; cserébe készséggel ellátja a nőstényt spermával, amikor csak szükség van rá. Ez az állapot aztán egészen a nőstény elpusztulásáig fenn is marad.

Ne maradjon le semmiről!

Az már fajfüggő, hogy egyetlen nőstényre hány hím akaszkodik rá. Találni példát monogám kapcsolatra is, de más fajoknál akár nyolc hímet is kitart egyetlen nőstény. És a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy olyan fajokról is tudni, ahol egyáltalán nincs ilyen parazitizmus, vagy csak opcionális ez a szaporodási mód.

Ennek a szexuális parazitizmusnak az evolúciós magyarázata az lehet, hogy a nőstény horgászhalak elég ritkásan fordulnak elő, így nagyon nehéz társat találni a párzáshoz, és ha egyszer sikerül, érdemes megtartani, pláne, hogy így a nőstény mindig rögtön meg tud termékenyülni, amikor készen áll az utódnemzésre.

Szóval ha éppen a tengerek mélyén járnak, és egy nőstény horgászhalat látnak, jól nézzék meg, mert nagy valószószínűséggel valahol ott lifeg rajta egy hím is. Nem mintha túl gyakran lehetne természetes környezetében látni, két éve sikerült először levideózni. Ezt itt megnézhetik, én meg nem mondom, hogy ez egy magányos nőstény-e vagy az ura is vele tartott:

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


  • Hírek
  • Hitelkártya