Egy, csak egy hal van, amelyik nem hideg vérű

2017.02.03. 07:25

Az valószínűleg sokunknak rémlik az általános vagy középiskolai biológia órákról, hogy a gerinces élőlények két csoportra oszthatók aszerint is, milyen a testhőmérséklet-szabályozásuk. Bár tudományos szempontból nem túl szabatos a felosztás, de mondhatjuk, hogy vannak hideg vérű és meleg vérű gerincesek. Utóbbiak közé sorolhatjuk a madarak és az emlősök többségét, míg a hüllők, kétéltűek és halak az előbbiek táborát erősítik. Illetve, a cikk címéből már biztos kitalálták, van egy kivétel, egy különleges nyílt tengeri halfaj, amiről nemrég bizonyosodott be, hogy meleg vérűnek számít.

A halak tehát alapból hideg vérű (ektoterm, avagy poikiloterm változó testhőmérsékletű) élőlények, noha vannak bizonyos tengeri halfajok, mint például a tonhal, vagy egyes cápafélék, amik képesek egyes testrészeiket fölmelegíteni, hogy felturbózzák úszásteljesítményüket. De ez csak ideiglenes melegvérűség, mivel belső szerveik, így az agyuk és a szívük is hamar lehűl, amint mélyebb, hidegebb vizekbe merülnek alá, így időnként mindenképp rákényszerülnek, hogy sekélyebb vizekbe térve melegedjenek át.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) 2015-ös tanulmánya a Science magazinban azonban tudományos újdonságról számolt be, miszerint létezik egy halfaj, amelyik tudományos szempontból teljesen meleg vérű (endoterm) élőlénynek számít: az opah (Lampris guttatus), avagy tündöklőhal. Bár az állat testhőmérséklete nem annyira meleg, mint a madaraké, vagy az emlősöké, szíve meleg vért pumpál testébe.

Az ötventől ötszáz méterig terjedő mélységekben élő opah különleges vérkeringése lehetővé teszi számára, hogy huzamosabb ideig az óceán hideg mélységeiben tartózkodjon, és ott a többi halnál ügyesebben és gyorsabban mozogva szerezze táplálékát. Az opah jellegzetes, vörös színű mellúszóit folyamatosan mozgatva termel hőt a testében, aminek következtében anyagcseréje, mozgása és reakcióideje jóval gyorsabb, mint a többi hasonló mélységben tanyázó élőlényé.

Nicholas Wegner, a NOAA halbiológusa az egyik vizsgált opah társaságában
Nicholas Wegner, a NOAA halbiológusa az egyik vizsgált opah társaságában
Fotó: NOAA

Ne maradjon le semmiről!

A nagyobb autókerék méretű hal ezenkívül speciális vérerekkel bír, amik a meleg vért a kopoltyúkhoz szállítják, hogy a légzés közben lehűlt vér cserélődhessen a légzőszervben. A hőcseréért felelős ereknek köszönhetően minimális a hal hővesztesége, a test belső része pedig gyakorlatilag állandóan meleg szinten tartható, amivel az izmok teljesítménye, az agyi és látószervi funkciók fokozhatók. Az opah testében lévő zsírszövetek, hájrétegek, amik még a kopoltyúját, szívét, izmait is körbeveszik, ugyancsak hozzájárulnak a melegvérűséghez, szigetelő hatásuk miatt nagyobb mélységekben, huzamosabb ideig tartózkodva sem hűl ki az opah teste.

Mindez a sok különlegessége persze nem menti meg az opaht a halászattól: húsa különösen Hawaii térségében kedvelt csemege, de a világ más részein is előszeretettel fogyasztják az akár kétméteresre, 270 kilogrammosra is megnövő jószágot.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM