Milyen messze tudnak elrepülni a tyúkok?

2017.02.08. 07:06

A háztáji baromfit nem arra tenyésztették, hogy repüljön, viszont ez nem jelenti, hogy az állatok ne próbálnák meg néha a dolgot. Sajnos a pontos távolságról az internet csak egy 2014-es adatot őriz, aszerint 13 másodperc volt a leghosszabb idő, amit egy tyúk a levegőben, repüléssel töltött. Figyelembe véve azonban, hogy a Wright-fivérek első repülése sem tartott tovább 12 másodpercnél, tulajdonképpen a tyúkoknak sincs semmi szégyellnivalójuk. Ráadásul a 2014-es rekorder eközben 92 méter tett meg, az első emberi repülő pedig alig 91-et.

Ne maradjon le semmiről!

Persze oka van annak, hogy a tyúkok nem repülnek, csak kicsit. Az egyik, hogy már az elődjük se nyert volna távrepülő bajnokságot: az eredetileg a Dél-Kínában, a Maláj-félszigeten, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken honos bankivatyúk háziasított utódjaihoz hasonlóan a talajon járkálva keres élelmet, de a tojásrakáshoz fák ágaira ül fel. Az erdőkben élő vadtyúk elég jól repül, nagyjából mint a fácánok, de ideje nagy részét a földön tölti.

A másik fontos dolog, hogy a tyúkokat úgy tenyésztették, hogy óriási mellhúsuk legyen, a plusz izomtömeg miatt viszont nem nagyon tudnak elemelkedni a földtől. A harmadik, hogy a tyúkok eleve nem is nagyon akarnak elrepülni az ól közeléből, hiszen ott biztos táplálék és menedék várja őket. Ettől függetlenül előfordul, hogy egy-egy szárnyasból előbújik a bankivatyúk, és felrepül egy közeli fa alacsonyabban lévő ágaira.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM