A rasszizmus miatt túl sok a vécé a Pentagonban

2017.06.02. 07:16

A Pentagon nem egyszerűen az amerikai védelmi minisztérium főhadiszállása, az ötszög alakú épület egyben a világ legerősebb nagyhatalmának egyik legismertebb ikonja is. Az viszont kevésbé köztudott róla, hogy kétszer annyi vécét építettek bele, mint amennyit az ott dolgozók száma indokolt volna.

A magyarázat nem az, hogy a védelmi minisztériumi munkával az átlagosnál nagyobb emésztőrendszeri aktivitás jár, hanem hogy az extra mosdókkal akartak a tervezők betartani az építkezéskor érvényes szegregációs törvényeket. A második világháború alatt, 1941-ben építeni kezdett, majd 1943-ban átadott Pentagon ugyanis Virginia államban található, ahol akkoriban törvény írta elő, hogy a fehéreknek és a feketéknek külön nyilvános mosdó építendő.

A faji megkülönböztetés egyébként már a Pentagon építése alatt, a munkások között is fennállt. 40 százalékuk fekete volt, és a háború által előidézett munkaerőhiány miatt közülük többen kaptak a szokásosnál magasabb beosztást, ami sok fehér munkásnak nem tetszett, ez pedig folyamatos feszültséghez és konfliktusokhoz vezetett. Természetesen ők is külön mosdókat használtak.

Az építkezést az a Leslie R. Groves felügyelte, aki az atombombát kifejlesztő Manhattan terv katonai vezetője is volt. Ő utasította a tervezőket a szegregált mosdók kivitelezésére 1942-ben, méghozzá a vonatkozó virginiai törvény értelmében.

Csakhogy a helyzet nem volt olyan egyszerű, mint ahogy Groves értelmezte. A törvény valóban előírta a fehérek és feketék szegregálását nyilvános helyeken, de Franklin D. Roosevelt elnök az előző nyáron írt alá egy rendeletet a védelmi területen dolgozók faji, vallási és nemzetiségi diszkriminációjának tiltásáról. Ráadásul a virginiai kormányzó átadta a Pentagon területe fölötti joghatóságot a védelmi minisztériumnak (pontosabban az egyik akkori jogelődjének, a hadügyminisztériumnak). Hogy mindez csak elkerülte-e a döntéshozók figyelmét vagy direkt nem foglalkoztak vele, máig nem világos.

A dupla mosdók végül valóban megépültek, minden emeleten négy kapott helyet, hiszen a rasszokon belül a nemeknek is külön vécét kellett kialakítani). 1942 májusában maga Roosevelt is meglátogatta az építkezést, és meg is volt elégedve a munkálatok haladásával. Értetlenül fogadta viszont a rengeteg vécét, amelyekre végül fel se kerültek a tervezett “fehérek” és “feketék” feliratok. Maguk a mosdók még ma is állnak, így a Pentagonra ma nemcsak a szegregáció nem jellemző, de a szabad vécére váró sorok sem.

Bár a későbbi filmes ábrázolások szeretnek erről megfeledkezni, az amerikai hadsereget csak 1948-ban, vagyis évekkel a háború vége után deszegregálták, amikor Harry Truman elnök rendelete kimondta, hogy minden katonát egyenlő bánásmód illet “rasszra, színre, vallásra és nemzeti származásra való tekintet nélkül”.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM