Tényleg segít, ha lepisiljük a medúzacsípést?

2017.06.10. 08:37

Aki nyaralt valaha tengerparton, biztosan megkapta már a félig vicces jótanácsot: ha megcsíp egy medúza, az iszonyatosan fáj, és egyféleképpen lehet csak enyhíteni, ha a csípés nyomára rápisil az ember. Mert hogy ööö, a savas kémhatás, meg az ammónia, izé, szóval a Discovery csatornán mondták egy természetfilmben. Valójában ez egy fiktív természetfilm volt, amire a Jóbarátok egyik epizódjában utalnak. Ebben:

Vajon egy életmentő trükköt osztott meg a közönséggel a klasszikus sitcom, vagy egy merő hülyeséget terjesztett el? Persze, hogy az utóbbi.

A medúza csápjain apró, patkó alakú csalánsejtek, biológusul cnidociták találhatók, ezek az érintésre úgy reagálnak, hogy egy pici, szigonyszerű bigyót, a nematocisztát lőnek ki magukból. Ez tartalmazza a medúza mérgét, ami gyakorlatilag szétrombolja a sejtjeinket, ez egyrészt rohadtul fáj, másrészt akár szívleállást is okozhat. A mechanizmus teljesen automatikus, vagyis még elpusztult állat csápjai is veszélyesek lehetnek.

A pisilős gyógymód elméletben arra alapoz, hogy a vizelet savas kémhatása semlegesíti a medúza mérgét, és ez papíron nem is olyan nagy hülyeség. Csakhogy:

  • A vizelet ehhez nem elég savas, a szakértők ecetet ajánlanak helyette (persze ki visz magával ecetet a strandra ugye)-
  • A pisilés koncentrált folyadéksugárral működik, aminek a puszta nyomása aktiválja a bőrön levő, még nem bedurrant cnidocitákat, ezzel még több mérget juttatva a bőr alá. Ugyanezért erősen ellenjavallt az érintett terület dörzsölése is

Aki Joey Tribbiani biokémiai ismeretei helyett inkább az orvosokban bízna, az a csípés helyét sós vízzel öblítse le (ez a tengerparton szerencsére végtelen mennyiségben rendelkezésre áll), és gondoljon arra, hogy a fájdalom kb. öt perc után enyhülni fog. És ne gondoljon arra, hogy csak enyhül, de nem szűnik meg, akár 24 óra alatt sem. Súlyosabb esetben vagy allergiás reakciónál pedig forduljon nagyon sürgősen orvoshoz, mert a medúza nem játék, jó néhány fajnak lehet halálos is a mérge.

A pisilős gyógymód egyébként a kilencvenes évek előtt csak nagyon szórványosan elterjedt népi bölcsesség volt, a tévhitet éppen a Jóbarátok viccnek szánt sztorivonala vitte be a köztudatba világszerte. A sorozat másik fontos életvezetési jótanácsát viszont - miszerint az esküvőnkön igyekezzünk a menyasszonyt ne a volt barátnőnk nevén szólítani - gyakorlatilag 100%-os tudományos konszenzus támogatja, szóval 1:1.